Wednesday, March 01, 2006

Deklamasi Puisi/Sajak

Tengahari ini...baru sebentar tadi aku menerima sms dari bestfriend lama yang dah lama tak bercontactkan. Dia bertanyakan aku....

Dia : "Aku buat KPLI di Maktab Kota Samarahan. Kau pernah masuk pertandingan sajak."

Aku : "Dah 2 kali aku wakil Kuching ke peringkat Negeri Sarawak deklamasi puisi. Pertandingan menulis puisikah atau baca puisi?"

Dia : "Wah! Aku nak interview kau. ada tugasan berkaitan. Nak tau syarat pertandingan deklamasi puisi n etc. Ada gambar?"

Aku : Ada. Bolehlah datang dan insyaAllah aku akan tolong kau."

Dengan nada gembira aku menamatkan sms itu dan diakhiri terima kasih daripadanya.

Aku tidak menyangka masih ada juga orang yang memberi kepercayaan dan seterusnya ingin menginterview bidang yang aku ceburi gila ini!... Aku gilakan puisi..aku cintakan puisi. puisi seperti sudah masak dan menjadi darah daging aku. Aku senang dengan puisi. Aku tenang bersama puisi. Kerana puisilah yang banyak mencuci jiwaku yang kotor!

Armiza Nila
POLIKU.
1 Mac 2006

Cantik

aku sukakan kecantikan. dan semua orang mahu cantik. dan tidak terkecuali aku. aku mahu sentiasa kelihatan cantik. bukan saja dari segi luaran malahan mahu cantik dalaman. aku cuba membuang segala kekotoran yang melekat di hati lalu tersembur di luar. pasti akan menghodohkan wajah bila marah! cantik...cantik...cantik....dah namanya wanita.

Armiza Nila