Wednesday, November 01, 2006

Kepada Sang Suami

Salam hormat,

kepada sang suami di luar sana- fahamilah keadaan yang melanda isteri-isteri anda sekalian tika dia sedang bergelut mengandungkan anak-anak dari benih anda. Saat mengidam adalah period yang amat mencabar keimanan dan kesabaran segelintir wanita yang mengandung. Itulah yang dialami saya- bukan sekali dua malah kali ini yang ketiga keadaannya tetap serupa.

Apa saja yang masuk ke dalam mulut dan perut saya pasti akan terkeluar balik melalui mulut kerana mual yang teramat (morning sickness) yang teruk kata doktor. Sehinggakan kadang2 saya memaksa diri untuk tidak menyentuh apa2 makanan atau minuman buat seketika lantaran merajuk pada diri sendiri. Anehkan... saya paling tidak dapat menerima makanan berunsur protein seperti daging, ayam, ikan, susu, milo, minyak, bawang dan seangkatannya. Kekadang saya hanya bergantung kepada sayuran dan buah2 an saja termasuklah air kosong.

Entahlah berapa lama saya akan menghadapinya. Kandungan sudah mencecah tiga bulan, keadaan kesihatan saya tidak menentu seperti pasang surut air. Sedikit sebanyak rutin tugas saya di pejabat terjejas. Saya memohon ehsan boss yang mana prihatin dengan keadaan saya. Saya sebenarnya takut pekerjaan saya menurun gara-gara hamil. Namun apakan daya, itu saja kemampuan saya. Biarlah saya merangkak-rangkak untuk menyiapkan apa yang patut dan saya sentiasa sedar akan tanggungjawab saya.

Ketiadaan suami, saya memandu kenderaan sendiri ke pejabat dengan pening-pening kepala dan 'nyawa' yang mual. Sesekali saya berhenti di persimpangan jalan untuk muntah. Inilah dugaan yang maha hebat pernah saya alami semasa mengandung. Kekadang saya menangis sendirian. Namun segalanya sudah ditetapkan dan saya menerimanya seadanya walaupun dengan hati yang berat.

Sakit ini bukan nak mengada-ada tapi adalah buatan sang lelaki (suami)...kata teman lelaki sepejabat SAKIT BUATAN!

Armiza Nila
POLIKU
1 Nov 2006