Monday, April 09, 2007

Setelah membaca karya terpilih Pak Samad

Setakat ini saya hanya sempat membaca karya terawal Pak Samad dalam karya terpilih beliau iaitu cerpen.

Antaranya cerpen "Hari Ini Hari Gembira", "Pencuri Yang Tidak Adil Dihukum" dan "Kakak". Cerpen "Kakak" amat berkesan di hati saya kerana cerpen itu adalah awal mulanya kemungkinan kelahiran novel "Salina" Pak Samad. Beliau begitu teliti mencipta dan melakari wajah bentuk fizikal watak. Saya begitu seronok dengan turutan demi turutan dan perincian demi perincian yang seolah-olah kita bukan saja membaca malah turut seperti menonton watak.

Begitulah keistimewaan Pak Samad sejak awal permulaan karya beliau lagi. Justeru itulah saya pun tidak ingat seawal mana saya sudah 'jatuh cinta' pada Pak Samad. Seingat saya, saya sudah mentelaah novel Salina versi lama dengan kulit keras dengan bahasa lama yang menuntut saya untuk belajar dan terkial-kial memahami makna kata-kata dan ayat dalam novel beliau. Namun itu tidak menghalang saya untuk mengkhatamkan novel tersebut dan saya bangga!

Mudah2an selepas ini, saya akan dapat memperkatakan lagi hasil karya beliau tulus dari kaca mata peribadi saya.

Armiza Nila - Kuching

Cuti Hujung Minggu Tiga Hari
Sepanjang cuti hujung minggu termasuk Public Holiday bagi Sarawak sempena Good Friday yang jatuh pada 6 April, tidak banyak aktiviti yang dapat saya jalankan.


Jumaat, cuaca elok (panas sampai ke petang). Saya mengambil peluang mengupas dan menghiris 'halia dayak' untuk dijemur dan akan dibuat 'irup'. Irup halia adalah sejenis rempah ratus yang diamalkan oleh orang Sarawak semasa berpantang kerana bersalin. Pertama kali mendengarnya daripada rakan sekerja saya berbangsa Iban. Saya cuba membuatnya sendiri untuk diminum semasa berpantang kelak.


Sabtu dan Ahad - cuaca agak lembab. Halia yang saya nak jemur terpaksa terperap di dalam peti sejuk (keluar masuk). Baunya semacam kerana keringnya belum cukup. Saya sedikit terkilan.


Suami yang bertugas tak kira masa, membuatkan saya dan anak-anak hanya mampu duduk diam di rumah. Nak menjenguk ke rumah mak di depan pun saya malas lantaran tak larat lagi nak mengendong anak-anak.


Ahadnya, suami bercuti juga akhirnya setelah mengambilalih tugas rakannya sepanjang hari Sabtu.


Saya mengambil peluang ini dengan membawa suami ke Brooke Dock Yard yang lebih dikenali sebagai Lorong Sempit di Jalan Masjid lama (Masjid Bahagian Kuching) untuk membeli sedikit ubat-ubatan untuk persediaan bersalin. Saya membeli sebotol makjun cap unta berharga RM3.50 dan 2 botol minyak gamat dengan harga RM2.50 sebotol. Sengaja saya membeli sedikit untuk sekadar mencuba dulu. Selalunya saya menggunakan Makjun Pak Tani. Kerana tidak dijual dalam kotak (hanya dalam botol sahaja berharga RM10.00) saya menangguh untuk membelinya. Hujung bulan April ini saya akan ke sana lagi membeli keperluan yang lain. Di Lorong Sempit inilah saya membeli Jamu Selapan Mustika Ratu, Sabun Papaya dari Filipina, kain batik jawa dari Indonesia, telekung dan lain-lain barang terutamanya kain dari Indonesia dengan lebih murah dan senang tawar-menawar.


Saya kemudian ke Pasar Minggu Satok membeli bawang, kentang, kacang dal, makanan basah dan kering dengan juga harga yang lebih murah kerana waktu puncak untuk peniaga berkemas tiba (jam 1230 tengahari). Orang yang datang berkunjung bukannya semakin berkurang malah semakin ramai untuk mengejar barang dengan harga lebih murah. Jimat sedikit belanja...


Sekembali ke rumah, saya terasa letih yang teramat. Entahlah, mungkin kerana berjalan jauh dan terlalu lama. Suami, saya dan 'Irfan tertidur sehingga masuk waktu Asar. Saya dikejutkan 'Irfan yang batuk-batuk. Rupanya anak bertuah ni, termuntah dan terkencing kerana tidak sempat ke bilik mandi. Kesian anakku...agaknya dia mabuk kerana mengikut mama dan ayahnya berjalan di Pasar Satok yang agak panas....('temuwan' kata orang Sarawak).


Armiza Nila

Semariang Batu