Friday, November 10, 2006

Mengenang Sualai II


Gambar : Anak-anak saudara suamiku - sedang sibuk membuang kulit ikan tahai.

Orang paling gembira menerima kedatangan suamiku adalah ibu kandungnya Mama Unsang. Di wajah tuanya terpancar kegembiraan teramat menerima kehadiran dan menatap wajah anak kandungnya setelah 31 tahun terpisah. Begitu juga suamiku. Terpampang wajah gembira bercampur pilunya di saat bertemu seluruh ahli keluarganya.

Mama Unsang berbangsa Kedayan-Brunei tidak lekang memeluk ciumku dan anak-anak. Mereka pun kelihatan serasi dengan nenek kandung mereka tapi belum mengerti kenapa semua ini terjadi.

Keesoakan harinya, pagi-pagi lagi selepas bersahur, aku menyambung tidur kerana masih keletihan. Aku kuatkan diri untuk berpuasa malangnya bila menjelang tengahari mualku datang bertunda-tunda dengan muntah dan akhirnya aku mengalah untuk berbuka sahaja. Sejak awal pagi, seorang demi seorang saudara suamiku datang menjenguk kami di rumah Mama. Adik-beradik bapa mertuaku yang sebenar dari ibu dan bapa yang sama hanyalah tiga orang. Arwah bapa mertua (Bolhassan) yang bongsu, Tangah Sari dan Tua ... (aku lupa namanya). Mereka datang menjenguk sambil menangis sendu kerana baru pertama kali bersua. Mamit Ustazah Samsiah (sepupu bapa mertuaku) dan suaminya Pak Damit Ustaz Matusin turut menziarahi. Mamit Samsiah yang becok mulutnya bercerita tak henti-henti pun menjejak kasih dan menceritakan bahawa anak-anaknya ada belajar dan bekerja di Kuching dan minta aku bertemu dan menjenguk mereka. Airmata terus mengalir dari seorang ke seorang yang datang berkunjung.

Sepupu suamiku, Kak Alam, Kak Banun dan Kak Tijah (anak-anak Tangah Sari) bersama anak-anak tak putus2 mengunjungi kami. Terasa sebak dan keharuan yang teramat.

bersambung....

Tersentuh...

petikan daripada saifulislam.com...

Tetapi Rahmat Allah bukan perkara kecil. Ia diminta dengan tawasul kita kepada sifat al-Wahhab Allah SWT. Saya baru mendengar kuliah 99 nama Allah tentang al-Wahhab dari Ustaz Kariman dan ia menambah hiba di hati saya.

Allah sebagai Tuhan yang bersifat al-Wahhab bermaksud Yang Maha Memberi. Namun memberi dengan sifat al-Wahhab itu, terkandung di dalamnya lima sifat:

(1) Memberi tanpa meminta apa-apa balasan. Allah, Tuhan yang al-Wahhab itu Maha Kaya, tidak perlu kepada Makhluk. Kerana itulah Allah SWT Memberi dengan sifat-Nya yang al-Wahhab tanpa mengurangkan langsung perbendaharaan-Nya. Percikan sifat al-Wahhab itu Allah limpahkan kepada jiwa ibu bapa kita agar mereka kaya dengan kasih dan sayang. Sayang kepada seorang anak tidak berbeza dengan sayangnya kepada 9 anak yang menyusul kemudian. Anak durhaka, menconteng arang ke muka, mereka masih terus memberi kasih sayang, kerana mereka beroleh kasih sayang Rahmat Allah yang al-Wahhab.

(2) Memberi secara berulang-ulang. Al-Wahhab terus memberi berulang kali, tidak jemu Memberi dan tidak Marah diminta. Percikan sifat inilah yang Allah limpahkan ke jiwa ibu bapa kita. Mintalah susu pada setiap malam di usia kecilmu. Ibu akan bangun meraba dinding mencari cahaya, demi anak yang diberikan hati dan cinta. Dia tidak jemu, bahkan sejurus selepas kita dewasa, diberikannya pula cinta itu kepada adik kecil yang baru menjenguk datang ke hidup duniawi.

(3) Memberi tanpa diminta. Allah SWT Tuhan yang al-Wahhab, memberi tanpa diminta. Hitunglah pada pelbagai yang ada di sekeliling kita. Dia berikan kita wajah yang cantik tanpa kita minta. Dia berikan kita sahabat yang baik, tanpa kita minta dan jangka. Allah itu Maha Memberi dengan sifat-Nya yang al-Wahhab. Sifat inilah yang Allah tanamkan kepada naluri ibu dan bapa. Pelbagai keperluan dan hiasan hidup diberikan tanpa diminta. Ibu mencium dahi, ayah menyapu kepala, semuanya demi sayang mereka kepada kita, sayang yang diberi tanpa diminta.

(4) Memberi sesuatu yang amat berharga. Allah Dia yang al-Wahhab memberi dengan sifat itu perkara-perkara besar yang amat berharga. Dia kurniakan kita dengan sifat al-Wahhab itu, bukanlah hiasan-hiasan dunia yang tidak berharga. Al-Wahhab, dari-Nya datang RAHMAT yang menyelamatkan kita, mengampunkan kita, memelihara kita tanpa menghitung-hitung satu taat dibalas nikmat, satu maksiat dibalas binasa dan kiamat. Peluang demi peluang diberikan. Sehinggalah sampai masa pintu taubat itu Dia tutup atau kita menutupnya sendiri. Semuanya diberikan kerana kita hidup untuk TUJUAN yang besar. Cebis-cebis sifat inilah Allah limpahkan kepada jiwa ibu dan bapa kita. Diberikannya kasih sayang yang tidak mampu diberi walau oleh dua pasangan yang paling bercinta. Kasihnya ibu membawa ke syurga, kasihnya ayah selama-lama. Semuanya diberi agar kita membesar penuh sempurna, menjadi insan yang berjaya dan mulia.

(5) Memberi sesuatu yang baik untuk menghasilkan kebaikan. Allah jua dengan sifat al-Wahhab memberikan pelbagai kebaikan kepada kita, agar dengan kebaikan itu kita sambut dengan syukur dan taat, berupa khidmat kepada sesama insan. Diberikan-Nya kita harta, agar kita bersedekah. Diberikan-Nya kita ilmu agar kita berdakwah. Diberikan-Nya kita pelbagai yang baik, agar dengannya kita berbuat baik.

Kita mohon agar Allah limpahkan Rahmat-Nya kepada kedua ibu bapa kita. Allah memberikan rahmat itu dengan sifat al-Wahhab-Nya. Dengan itu jualah diberikan-Nya ibu dan bapa kita kasih sayang tanpa syarat untuk anak-anak mereka. Dengan itu jualah mudah-mudahan Allah mengasihani kita tanpa syarat, mengampunkan kita tanpa syarat. Kerana syarat Allah terlalu perkasa untuk disahut oleh hamba yang lemah dan kerdil seperti kita.

"Ya Allah, ampunkanlah dosaku, ampunkan dosa ibu bapaku dan rahmatilah mereka dengan kasih sayang-Mu, sebagaimana mereka menyayangiku ketika diriku masih kecil".

Ameen.

p/s..Ustaz Hasrizal, jika terbaca blog saya, maaf kerana saya memetik kata-kata hikmah ini tanpa kebenaran terus dari Ustaz. Saya kira ia dalam IT boleh saja digunapakai oleh sesiapa

Armiza Nila tersentuh dengan tulisan Al-Ustaz Hasrizal ini berkenaan peranan ibubapa terhadap anak2...betapa ia menjadi pengajaran dan bekalan buat saya selaku ibu kepada anak2, isteri kepada suami dan anak kepada ibu dan bapa saya yang masih menghirup nafas hingga ke saat ini. InsyaAllah...

13 tahun yang lampau...

saya pernah bercita-cita mau menjadi pendakwah bebas selepas tamat pengajian.

namun cita-cita tinggal cita-cita cuma semangatnya masih berbara di jiwa saya yang serba kekurangan ini.

lantaran tidak berupaya melanjutkan pengajian seterusnya saya quit dengan berat hati dan terus mendapat tawaran pekerjaan satu demi satu dari swasta, state sehinggalah ke federal.

alhamdulillah, setelah 13 tahun meninggalkan zaman persekolahan, usia saya banyak dihabiskan mengumpul pengalaman sebagai karier. dan paling membanggakan saya menjadi penulis - yang sekaligus dapat juga mencuba menyampaikan dakwah secara terang mahupun bersembunyi (simbolik).

moga Allah memperkenankan doa saya untuk menjadi [pendakwah bebas] dalam arena penulisan yang mendapat keredhaanNya

Armiza Nila
mengenang IIUM

Secebis kata jiwa - KAWAN

[kawan ketawa senang dicari
kawan menangis jarang ditemui]

kata-kata ini benarnya
kalau ia tak benar tak mungkin ia terungkap
dan sering meniti di bibir insan bernama manusia

kawan makan kawan
kawan jadi lawan
kawan menawan
kawan minum secawan
- jadi racun berdendam
: semuanya adalah lumrah dalam kehidupan
manusia

sesekali
aku jadi muak berkawan
terutama sesama perempuan
bukanlah bermakna aku membenci mereka
yang suka berjaja mulut dan fitnah cerca
namun hakikatnya terlalu pahit untuk dihadap
apatah untuk dihadam
jadi daging jadi jiwa
meresap otak
mencecah tubuh
menjahit raga

kawan
hentikanlah opera
filem paling box-office kau ciptakan
aku semakin mengerti
sanggup kau menutupi bencimu
dengan pakaian laknat
bernama HIPOKRIT!

ikhlaslah walaupun pahit kuterima
: bukan seerti tika ini
jadamnya macam pohon khuldi
memisahkan Adam dan Hawa
memisahkan erat Kau dan Aku.

Armiza Nila
POLIKU
06 Nov 2006

... di bawah ini komen berharga dari seorang pengkritik misteri Saudara Penagunung yang amat saya hargai...

alahai

alahai saudara armizanila. lumrahnya manusia memang begitu. dalam setandan pisang tak semua bagus.

anggap saja segala-galanya sebagai dugaan yang menguji ketabahan dan kecekalan terutama anda sebagai perempuan.

sudah menjadi perempuan!

jika mereka berbuat onar, itu adalah kelemahan mereka.

anda yang punya kemanusiaan yang tinggi, harus banyak bersabar.

jangan melawan api dengan api. lawanlah dengan sejuk air. itu ilmu daripada ahli bomba.

anda perempuan kepada seorang kawan itu, anda juga isteri kepada suami itu, anda juga ibu kepada anak-anak itu.

tapi paling pentingkan, anda ADALAH HAMBA KEPADA PENCIPTA itu.

jadi seribu satu hal, sepatutnya menjadikan anda pemikir bahawa manusia memang dilahirkan serba kurang.

tanggapilah dengan senyum dan sabar, biarpun di dalam dada debarnya dapat meruntuh langit.

syaitan larinya lebih laju daripada alir darah. ingatlah itu saudara armizanila.

itulah perang yang lagi satu, kata m. nasir.

p/s....saya amat menghargai kata-kata hikmah yang keluar dari jiwa seorang penagunung ini. lantas itulah saya memasukkannya ke dalam blog unutk mempercantikkan dan memeriahkan lagi suasana blog saya.