Monday, July 31, 2006

Akhirnya Kasih Pun Terjejak...(sebenarnya)

Saya sedikit kecewa pabila apa yang saya tulis sebelumnya tidak dapat diposting. Namun itulah hakikat bahawa kita hanya merancang dan Dia(Allah) yang menentukan dan Berkehendakkan sesuatu samada jadi atau sebaliknya...

Apapun, saya tetap meneruskan penulisan ini mungkin dalam bentuk lain.

Ya! Setelah habis dari 'tekanan' persediaan rakaman puisi rancangan Anjung Budi TV1, niat saya untuk mempertemukan suami dan ibu kandung serta adik-beradik sebenarnya hampir tercapai.

Terlebih dahulu saya ingin merakamkan berbanyak terima kasih kepada rakan sekursus sdri Ramlah Buntak dari Lawas kerana telah menyampaikan pesan dan gambar kami 4 beranak kepada keluarga kandungnya. Itupun setelah disiasat semasa kak Ramlah bermalam di rumah saya.

Perasaan terharu menyelinap ke jiwa saya dan suami. Semalam selepas kak Ramlah pulang ke Lawas, kami menerima panggilan telefon bertalu2 dari keluarga kandung suamiku yang sudah lebih 31 tahun tidak dijejaki.

Alhamdulillah...itu saja ucapan yang mampu saya luahkan. Perasaan gembira dan sedih (terkilan) suami kerana dapat mendengar suara ibu kandungnya jelas terpampang di wajah beliau. Saya pula yang terlebih menitiskan airmata gembira.

Itulah yang dinamakan kekuasaan Allah. Jika Dia mahu, maka bertemulah.

InsyaAllah, keluarga kandung suami dalam perancangan membawa ibunya yang berbangsa Kedayan menziarahi kami di Kuching untuk menunaikan keinginan suami berjumpa beliau. Kami tidak dapat ke Lawas kerana tidak punya cuti yang mencukupi dan dibebani tugas.

Kg Sualai, Jalan Punang, Lawas. Di situlah tumpah darah kelahiran suamiku tercinta. Anak keturunan bangsa Kedayan. Dan saya tumpang gembira kerana anak-anak kami berdarah kacukan Melayu-Kedayan.

Armiza Nila
Kg Semariang Batu, Kuching.
31 Julai 2006