Monday, April 23, 2007

Saya kembali...

Salam,

Agaknya belum waktunya bakal anak ketiga saya lahir ke dunia. Hari itu, 17 April 2007 berlaku keajaiban bagi diri saya yang sudah dua kali melahirkan anak.

Sakitnya perut bukan main saya rasakan sejak dari pagi. Selepas Zohor, suami pun membawa ke Hospital untuk pemeriksaan. Saya terkejut bila doktor memeriksa pembukaan rahim sudah mencecah 2 cm. Biasanya, saat melahirkan hanya menunggu giliran. Saya diletakkan di wad Maternity Kelas Dua, Tingkat 1, HUS sambil menunggu kesakitan seterusnya. Saya pun tinggal menginap di HUS sejak jam 4.40 petang. Sakitnya datang dan hilang...silih-silih berganti. Saya risau menunggu kelahiran. Kerana keletihan saya tertidur sehingga pagi. Seawal jam 7.00 pagi, doktor membuat pemeriksaan lagi. Saya mengadu tidak ada lagi kesakitan ( no contraction in 10 minutes). Pembukaan rahim mengecut menjadi 1 cm. Doktor besar berketurunan India, menasihatkan menunggu lagi contraction seterusnya sehingga bisa melahirkan pada 18 April 2007 tetapi sakitnya terus berkurangan dan hilang. Keesokan harinya, 19 April 2007, doktor berbangsa Cina pula yang datang lalu saya mengadu langsung tiada lagi kesakitan. Saya mohon berehat saja di rumah supaya dapat keluar dari wad yang merimaskan saya.

Alhamdulillah, saya kembali ke rumah setelah letih menunggu kelahiran di wad hospital. Kerana badan masih lemah, saya memohon cuti rehat keesokan harinya.

Hari ini, 23 April 2007, saya kembali bertugas. Semoga saya dapat bertugas dengan sebaik-baiknya dan menyempurnakan tugas yang diamanahkan sebelum benar2 cuti bersalin selama dua bulan.

Menurut pemeriksaan doktor, jika saya tidak bersalin sehingga 10 Mei 2007, saya dinasihatkan admit di wad [dipaksa bersalin - dengan cara apa, saya pun tidak pasti]. Terasa gerun bila mendengarnya.

Doakan saya....

Armiza Nila
p/s....ini sekadar perkongsian pengalaman sebagai ibu hamil yang sarat cemas menunggu kelahiran khalifah Allah...