Monday, March 05, 2007

Melapor badan

Salam,

Kerana kurangnya ilmu dan pengalaman, saya menunggu surat penangguhan berpindah yang ditandatangani Pengarah sebelum melapor diri.

Entah kenapa Jumaat yang lepas, 2 Mac 2007, saya tergerak hati berbincang dengan Chief Clerk berkenaan perpindahan saya lantas beliau menyarankan kepada saya untuk menelefon Pegawai Eksekutif bagi mengenalpasti kedudukan saya.

Alangkah terperanjatnya saya bila PE memaklumkan bahawa saya harus melapor diri sepatutnya pada tarikh surat tawaran berpindah itu iaitu pada 1 Mac 2007 bukannya pada 16 Mac 2007 (penangguhan). Lantas saya memohon maaf kepada beliau kerana kecuaian saya.

Saya pun berbincang dengan pegawai yang menanggung kerja PEK untuk dilepaskan pergi melapor diri pada petang itu juga untuk menyelamatkan keadaan diri saya yang dikatakan boleh menjejaskan tempoh perkhidmatan. Saya perlu melapor badan sebelum surat penangguhan keluar/diluluskan.

Alhamdulillah, saya sampai ke tempat baru jam 4.30 petang (masih waktu pejabat) dan berjumpa dengan PE dan Pengarah baru di tempat baru.

Saya berasa seronok berkenalan dengan PE dan Pengarah baru. Dalam masa setengah jam, tidak banyak yang saya dapat bicara dan bincangkan.

Sebelum pulang, sempat bercakap dengan rakan lama dari institusi sama dahulu iaitu Norjanah dan Mardiana.

Armiza Nila
Semariang Batu