Tuesday, April 25, 2006

Ronda


15 April 2006

Saya menghadiri latihan bulanan Askar Wataniah seperti biasa. Hari itu saya diduga dengan mengambil kelas setelah tertera Pangkat Nama dan Nombor di papan tulis serba lama (papan hijau dan kapur) untuk mengajar (seperti di zaman persekolahan saya tahun 1992).

Saya mengajar Perkara (Ilmu Medan Perang), Pelajaran Ronda. Selesai latihan jasmani dan sekejap kawad, pelajaran pun dimulakan. Yah!....aku menjadi Guru?! (Jurulatih) sebenarnya dipilih mengikut giliran dari kalangan Pegawai Sukarela. Seingatku, aku pernah mengambil kelas pertama kali pada mula2 aku ditauliahkan pada tahun 2002. Dan inilah kali kedua aku berdepan dengan skuad lama dan baru. Rasa gementar pun ada kerana di kalangan skuad itu adalah beberapa orang rakan lamaku. Sama-sama pergi Latihan Khemah Tahunan semasa aku masih memakai Prebet dan Lans Koperal. Ada skuad2 lama yang lebih mahir...dulu berpangkat Lans Koperal bersama2 temuduga denganku untuk berkursus Bakal Pegawai di Kem 510 AW (Sibu) tetapi menarik diri last minit. Kini memakai Koperal. Kpl Yusuf ternyata lebih berpengalaman dariku kerana Kursus-kursus yang dihadirinya untuk pemakaian pangkat bukan calang2.

Aku cuba memancing ilmu Kpl Yusuf sambil mengusiknya tatkala aku mengambil pelajaran. Merah padam mukanya bila aku bertanyakan beberapa soalan tentang pelajaran hari itu. Seronok juga mengajar diselang-seli ketawa dan gurau senda di samping penyampaian ilmu yang sebulat2nya diambil dari Prisei Jurulatih. Sebenarnya aku kurang pengalaman dari segi ilmu taktik dan mengajar. Yang aku ada cumalah pengalaman semasa menghadiri Rekrut, Kursus Kadar, Latihan Lanjutan dan Khemah Tahunan.

Aku pernah mengikut Kumpulan Ronda sebelum kami berlatih berperang. Aku pernah membuat dan tinggal di Pengkalan Hutan di Hutan Sempadi. Dan bermacam2 pengalaman berperang (belajar saja - bukan perang gerila betul!) tetapi cukup mendebarkan dan mengerah seluruh tenaga muda dan masih bergetah ketika itu.

Entah sekarang masih mampukah aku memikul tugas2 itu dan aku amat memahami beban tugas orang-orang bawahan kerana aku pernah mengalaminya sebagai Prebet dan Lans Koperal sebelum memakai Leftenan Muda. Sejak 1997 hingga 2001 pengalaman aku begitu berharga sehinggalah ditauliahkan pada 2002 hingga sekarang.

Tak rugi menimba ilmu dan pengalaman kerana ilmu tentera lah yang banyak mendidikku menjadi manusia berguna dan berdisiplin.

Ltm Maslina (7517194)
Kem Ria, Coy A, Bn 1, Rej 511 AW.

Aduhai 'Irfan ku sayang....


Yah!... tika ini 'Irfan sudah hampir menjangkau 2 tahun tanggal 17 Jun 2006.

Hari ke hari aku digeletek kelakuan 'Irfan yang cukup mencuit dan menjentik hati ini. Sesekali bom atom tersembur dari kotak suaraku!... dan 'Irfan jadi tergamam dan mencebik bibirnya. Aku terdiam sembari galak memerhati sekujur tubuhnya. Dengan bermacam-macam gaya olah, 'Irfan cuba memujukku. Hati ibu mana yang tak tersentuh dengan perangai cute anak-anak kesayangan....hmmmm...akhirnya lahar serapi ibu jadi dingin lantas memeluk erat 'Irfan sembari mencium pipinya sepuas hati!

Aduhai 'Irfanku sayang.....kaulah penghibur mama. Maafkan Mama mungkin kerana adikmu Adib lahir semasa usiamu baru setahun 2 bulan, makanya seperti tumpuan mama berkurang padamu. Dan kau terus menunjukkan kecemburuanmu....

'Irfan sentiasa ingin mendapatkan perhatianku. Kala aku menyusui Adib, 'Irfan minta disusukan di sebelah. Kedua-duanya baring dipangkuku. Nasib baiklah ibunya kuat! Aku begitu menyayangi 'Irfan sebenarnya...lebih...lebih...lebih....entahlah...cuma aku terpaksa mendahulu Adib yang baru berusia 7 bulan dan perlukan pengawasan yang lebih juga.

Makanya 'Irfan seperti terkejar2kan tanganku (tubuhku) mengendong dan memanjakannya. Betapa bahasa badan anak ini tak bisa kubiarkan. Aduhai anakku sayang, siapalah ibu layak untuk berlaku adil terhadapmu dan adik. Apapun, mama bahagia mendapatmu. Kau pengisi sunyi tatkala ayah sering berpergian. 'Irfan..kaulah harapan.

Armiza Nila
Semariang Batu.