Friday, February 09, 2007

Perginya Seorang OC Yang Disayangi - Mendiang Mejar Lawrance @ Belaja anak Sadit

Selepas menghadiri wajana JCL di Balai Budaya DBPCS, saya menerima sms daripada Sjn Julia berbunyi ...

"Mej. Lawrance meninggal dunia. Mayatnya ada di Hospital Normah".

Saya menerima berita kematian itu dengan sendu kerana terharu.

Sejak akhir2 ini saya kerap menerima berita kematian sahabat2 rapat/rakan seperjuangan yang punya kaitan rapat dan hubungan yang baik dengan saya. Kerana sedang hamil, keturunan saya berpantang menziarah jenazah sehinggalah dikebumikan kerana takut terkena badi mayat. Saya menurut saja biarpun berat hati kerana mengenangkan kandungan ini. Kerana saya pernah mengalami beberapa kali demam panas menggigil seminggu kerana lemah semangat menziarah orang meninggal dunia - itupun ketika saya masih anak dara. Saya tidak mahu badinya terkena kepada janin ini. Bukan saya terlalu percaya, tetapi itulah hakikatnya. Kecualilah keluarga sendiri, saya kuatkan semangat untuk menziarahinya.

Saya mendoakan kesejahteraan mendiang di alam sana bairpun dia bukan seagama. Mendiang Mejar Lawrance merupakan Pegawai Memerintah Batalion Pertama Kompeni A, Rej. 511 Askar Wataniah yang kini berlatih di Kem Samarahan. Semasa hayatnya beliau seorang OC yang saya segani, kagumi, hormati dan sayangi kerana orangnya 'cool' [tidak mudah marah2] seperti kebanyakan pegawai atasan lain yang saya kenali. Dia seorang guru besar di SMK Siburan. Bermula dari pegawai kadet beliau mengikuti kursus AW dengan giat sehingga ke tahap kursus yang melayakkan pangkat Leftenan Kolonel. Entah kerana apa, beliau hanya sempat memegang pangkat Mejar dalam kerjaya Wataniahnya.

Saya bersama Mej Lawrance sejak berpindahnya beliau dari Kem Sri Rejang, Sibu Rej 510 AW tahun 2002 ketika saya mula2 memakai pangkat Leftenan Muda. Di situlah saya banyak berbual dan mengenali hati budi beliau. Sempat bersamanya dalam beberapa aktiviti dan dia selalu menjadi penyelamat kepada saya.

Saya amat menghormati beliau kerana tidak sombong dengan ilmu ketenteraan yang banyak di dadanya meskipun asalnya dia seorang guru. Saya mengutip dan mencontohi sikap rendah hatinya kepada pegawai/anggota bawahan sehingga dia cukup disenangi. Sikap keterbukaan dan keberanian bersuara beliau membuat pegawai tetap terkunci mulutnya untuk terus menghambur cerca kepada pegawai sukarela seperti kami.

Mej Lawrance sempat sama2 berlatih di Kem Samarahan tetapi kesihatan beliau yang sering batuk-batuk [menghidap paru-paru barangkali] menyebabkan beliau tidak ikut serta dalam Khemah Tahunan 2006 di Kem Semboyan. Saya seperti sudah merasakan kehilangan beliau sejak saat itu. Dan ternyata hari ini beliau sudah tidak ada lagi di dunia ini. Beliau pergi meninggalkan nama yang baik di kalangan kami dan setidak-tidaknya saya.

Semoga mendiang akan beroleh balasan setimpal di alam sana berkat kebaikannya semasa hayat.

Armiza Nila
Kuching.