Friday, December 15, 2006

TITANIC at TV3
Malam tadi, saya menonton sekali lagi Filem TITANIC lakonan Kate Winslet & Leonardo De Caprio di Saluran Ceria TV3 bersama suami dan anak-anak. Biasanya, saya jarang menonton TV sehingga lewat malam seperti malam tadi. paling tidaknya, sambil menunggu suami menonton TV bersama anak-anak, saya akan terlentok lalu terus terlena di hadapan kaca TV sehingga suami kejutkan.
Lain pulak malam tadi, walaupun agak letih selepas balik dari pejabat dan mengalami migraine, saya tetap gagahkan diri untuk terus menonton filem ini. [Ada sesuatu yang tidak menganjakkan punggung saya sebenarnya]. Seingat saya, filem ini pernah ditonton bersama someone special dalam tahun 1997. Ketika itu sedang hangat bercinta. Saya menonton penuh minat manakala si dia lebih banyak tidur kerana tidak faham bahasa Inggeris. Saya menekuninya berdikit-dikit dan perlahan-lahan menangkap setiap patah perkataan yang keluar dari mulut pelakon kerana saya bukanlah pandai sangat berbahasa Inggeris.
Sebenarnya, saya mengulangi menonton filem ini kali ini dengan orang yang benar2 penting dan amat saya sayangi dan cintai - my husband. Kekuatan filem ini dari segi skripnya, ditambah dengan unsur seni lukis oleh (Jack Dawson), kemewahan kapal TITANIC sendiri dan seni-seni lain yang amat menarik hati saya bukan sekadar hanya menonton kosong.
Filem ini benar2 berkesan di hati saya bila menyentuh cinta dan kasih sayang yang amat mendalam. Pengorbanan tak berbelah bagi yang lahir secara automatis kerana kuatnya cinta antara dua hati. Mesej kepada kita betapa tidak bahagianya orang kaya kelas pertama kerana terlalu dikongkong dengan acara2 rasmi yang dialami oleh [Rose].
Malam ini saya akan menonton sambungannya kerana filem ini sebenarnya mengambil masa 3 jam. Tak larat TV3 nak siarkan sehingga habis. Dan saya akan membuat kesimpulan terakhir bila selesai menontonnya nanti.
Armiza Nila