Friday, April 27, 2007

Cuti Panjang....

Bermula esok hari, ramai kakitangan kerajaan yang bakal bercuti panjang - hujung minggu di samping (cuti rehat sendiri Isnin), cuti umum hari buruh Selasa dan cuti umum wesak day Rabu). Alamatnya bercuti sakanlah dia orang. Pejabat akan sunyi sepi dengan dua tiga kerat manusia termasuklah saya. Saya tidak mengambil cuti kerana mempunyai temujanji dengan klinik-klinik di saat akhir menunggu kelahiran.


Kekuatan saya berjalan sudah berkurangan lantaran hanya tinggal 13 hari untuk saya dipaksakan bersalin. Itulah sebabnya saya tidak mahu bercuti panjang terlalu awal. Selagi kudrat ini masih mampu bertahan, saya lebih gemar berkerja di pejabat kerana saya mudah bosan duduk di rumah lama-lama dan bukan bermaksud saya tidak menghargai masa bersama anak-anak. Saya memang suka bersama anak-anak pada waktu yang terluang. Namun, bila waktu sudah terlalu terluang, saya tidak betah duduk-duduk diam. Bila bab nak menulis atau membaca di siang hari, anak-anak saya turut memainkan peranan jadi penulis dan pembaca - yang menjadi 'dugaan' buat saya dan seringkali itulah perjalanan saya sering terkandas di tengah jalan. Apapun, semuanya ujian ketabahan, kesabaran dan kesungguhan saya untuk terus berkarya.


Selamat Hari Buruh saya ucapkan kepada semua penjawat awam mahupun swasta. Berehatlah sepuas-puasnya sambil menunggu keputusan kelulusan kenaikan peratus gaji hakiki kakitangan awam daripada PM kita - Pak Lah!


Armiza Nila

KKKS, 27 April 2007