Thursday, January 18, 2007

waktu-waktu yang mencabar...
Saya akur, sebagai isteri dan ibu, waktu-waktu malam saya yang biasanya saya peruntukan untuk berkarya sedikit sebanyak kebelakangan ini dikorbankan untuk melayan anak-anak dan kehendak suami sesekali beliau tidak ber'outstation'. Saya menjadi serba salah antara minat dan tanggungjawab. Siangnya saya bergelumang dengan kerja sehingga kembali ke rumah jam 6.00 petang. Kerapkali kebelakangan ini saya menunda kerja pengeditan karya saya yang tengah dalam proses untuk dijadikan 'sesuatu' yang berharga dalam hidup saya selaku seorang penulis. Pun begitu, tanggungjawab sebagai ibu dan isteri lebih saya utamakan. Di samping kalau tidak pandai mencuri masa memang saya akan ketinggalan oleh kelincahan dan kegalakan teman-teman penulis yang lain semakin gah melangkah ke depan.
Saya begitu sayu sebenarnya melihat raut wajah anak-anak yang kegirangan menyambut kepulangan saya. Segala penat lelah hilang begitu saja memandang wajah comel dan ceria mereka. Kekadang saya pun sedikit kurang sabar dengan tingkah laku dua putera yang semakin lincah dan tak reti duduk diam terutamanya si kecil Adib. Mau tidak mau pembacaan/pengkaryaan saya terhenti seketika...
Begitulah cabaran seorang penulis yang juga isteri dan ibu serta pekerja dalam mengatur dan mengendalikan sewajarnya antara pekerjaan, tanggungjawab dan minat. Saya berharap akan mendapat petua daripada penulis yang lebih berpengalaman agar saya tidak terhenti untuk terus menulis biar apa pun bentuk cabaran yang datang.
Armiza Nila
- seraut wajah anak adalah cahaya yang cukup membahagiakan -
18012007
Semariang Batu