Friday, January 26, 2007

Dorongan Roslan Jomel kepada Armiza Nila

Sebagai menghargai kata-kata nasihat bombastik saudara Roslan Jomel, rakan penulis Sarawak yang bermastautin di Kuala Lumpur, ingin saya perturunkan kata-kata hikmah beliau buat bekalan saya selaku penulis muda untuk terus mengorak langkah dalam arus sastera tanpa pernah mengeluh. Di samping bagi mewarna-warnikan isu-isu dalam weblog peribadi saya ini.

petikan dari laman sastera_sarawak :

Re: Ulasan cerpen Roslan Jomel di DS Januari 2006
--- In sastera_sarawak@yahoogroups.com, "Armiza Nila Nafiez" wrote:>>

Hujung minggu, saya sempat membelek DS Januari 2006 yang baru sempat saya beli dan tatap [kerana saya selalu ketinggalan memilikinya].

Ternyata saudara Roslan giat berkarya tanpa saya sedari [ikhlas] patutlah nasihat beliau terhadap saya begitu bernas dan berguna.

Ulasan cerpennya PENGEMBARAAN cukup baik. Ada kelainan dan keberanian beliau dalam menghasilkan karya itu. Saya belum membaca karya itu tapi ulasannya saja cukup membayangkan isinya. Roslan menyimpang dari konvensi seperti kata pengulasnya. Itulah keberanian yang beliau tonjolkan lewat karyanya.

Saya berharap selepas ini akan terus dapat mendakapi karya beliau dan menjadi contoh dan motivasi untuk saya. Mungkin boleh mencetus ilham buat saya. Roslan, terima kasih atas perkongsian dan tahniah diucapkan atas kegigihan anda. Saya jadi cemburu.

Anda punya ruang dan peluang yang luas kerana bermastautin di Semenanjung Malaysia.

Armiza Nila

Tulisan Roslan Jomel : -

Salam,

Pertama kali, saya berasa sungguh terkilan bahawa sdr Armiza sering ketinggalan untuk mendapatkan majalah DS. Dan apabila membaca tulisans dr Armiza di sini, saya bertambah terkilan kerana isu majalah yang dibaca sdr Armiza diterbitkan pada bulan Januari 2006 sedangkan DS akan muncul pada penghujung bulan Januari ini nanti tahun 2007 untuk isu bulan Februarinya pula.. Bayangkan berapa kilometer jaraknya kesenjangan intelektual menjauh dari pengetahuan sdr Armiza? Dan adakah sdr Armiza sedar bahawa betapa tingginya harapan saya melihatsdr Armiza sentiasa mendahului penulis-penulis wanita yang lainnya di Sarawak dengan di dada penuh bahan-bahan bacaan yang amat diperlukan sebagai penyuluh ilmu penulisan?

Jangan berikan saya alasan.

Mengapa? Jika sdr Armiza berdiri seorang diri di tengah padang luas,timbul pertanyaan2 di hujung mata sdr Armiza. Di manakah hilangnya sdr Haslinda Nong Chee, penulis wanita yang mendapat keistimewaan di dbpcs untuk membantunya menerbitkan buku antologi cerpen Rindu SangPutri? Mengapakah dia sebegitu cepat menghilang pada usia yang terlalu muda? Berapa keratkah penulis wanita di Sarawak yang berani mencengkam tema-tema sastera dengan keberanian sebagai individu tulendi dalam teks fiksyen? Saya sungguh terlalu lama menanggung deritakerana di tanah negeri Sarawak yang luas dengan kepelbagaian etniknya, manusia-manusianya dan budaya sosionya, namun anehnya,tidak lagi lahir penulis wanita yang tajam dan dalam pengamatan tema penulisannya untuk membawa isu-isu masyarakat pribuminya ke dalamteks sastera. Apakah mungkin lahirnya seorang Virginia Woolf diSarawak. Ya, tidaklah mustahil!

Kepada siapa yang harus bertanggung jawab ke atas tragedi ini?Jari saya menelunjuk tepat ke arah seorang penulis wanita yang bernama Armiza Nila.

Sdr Armiza perlu cepat dan tamak untuk merebut ilmu kesusasteraan semasa. Jangan tundukkan muka di sebalik nama2 Mawar Shafie atau AnaBalqis. Saya tidak mahu lagi mendengar rungutan2 seperti kelambatan mendapatkan isu majalah terbaharu kepada saya di sini. Tajuk cerpen yang sdr Armiza tuliskan di atas, silap. Maka, janganlah ketinggalan lagi. Usahalah seberapa yang boleh untuk mendapatkan bahan-bahan bacaan terbaharu di kedai buku dbpcs.

" BERIKAN SAYA SEPULUH BUAH BUKU UNTUK SAYA KARANGKAN SERANGKAP PUISI".

Seperkara lagi, jikalau sdr Armiza mengandaikan bahawa dengan hanya menetap di bumi semenanjung, maka saya mendapat ruang dan peluang yang mudah menembusi media massa { dalam konteks ini majalah DS }. Tidak benar itu. Tanpa menajamkan mata pena penulisan atau keluasanpembacaan, karya kita hanyalah selonggok sampah. Tidak timbul isu geografi di sini. Sdr Dahiri boleh menjawabnya dengan jelas. Lihatlah kejayaannnya sebagai penulis bertaraf kebangsaan tanpa perlu menyewa bilik di KL, contohnya.

Segala2nya terletak kepada sdr Armiza. Ayuh, tajamkan mata pena, selakkan ribuan halaman buku dan sentiasa melakukan pembersihan pada karya2 sebelum mengirimkannya kepada pertimbangan editor untuk diterbitkan. Supaya karya tulisan sdr Armiza itu nanti bukan sekadar tersiar semata2 tetapi membawa dampak kesusasteraan yang akan menjadi bahan rujukan seperti mana kerja2 puisi Zurinah Hassan.

Salam.