Tuesday, April 25, 2006

Ronda


15 April 2006

Saya menghadiri latihan bulanan Askar Wataniah seperti biasa. Hari itu saya diduga dengan mengambil kelas setelah tertera Pangkat Nama dan Nombor di papan tulis serba lama (papan hijau dan kapur) untuk mengajar (seperti di zaman persekolahan saya tahun 1992).

Saya mengajar Perkara (Ilmu Medan Perang), Pelajaran Ronda. Selesai latihan jasmani dan sekejap kawad, pelajaran pun dimulakan. Yah!....aku menjadi Guru?! (Jurulatih) sebenarnya dipilih mengikut giliran dari kalangan Pegawai Sukarela. Seingatku, aku pernah mengambil kelas pertama kali pada mula2 aku ditauliahkan pada tahun 2002. Dan inilah kali kedua aku berdepan dengan skuad lama dan baru. Rasa gementar pun ada kerana di kalangan skuad itu adalah beberapa orang rakan lamaku. Sama-sama pergi Latihan Khemah Tahunan semasa aku masih memakai Prebet dan Lans Koperal. Ada skuad2 lama yang lebih mahir...dulu berpangkat Lans Koperal bersama2 temuduga denganku untuk berkursus Bakal Pegawai di Kem 510 AW (Sibu) tetapi menarik diri last minit. Kini memakai Koperal. Kpl Yusuf ternyata lebih berpengalaman dariku kerana Kursus-kursus yang dihadirinya untuk pemakaian pangkat bukan calang2.

Aku cuba memancing ilmu Kpl Yusuf sambil mengusiknya tatkala aku mengambil pelajaran. Merah padam mukanya bila aku bertanyakan beberapa soalan tentang pelajaran hari itu. Seronok juga mengajar diselang-seli ketawa dan gurau senda di samping penyampaian ilmu yang sebulat2nya diambil dari Prisei Jurulatih. Sebenarnya aku kurang pengalaman dari segi ilmu taktik dan mengajar. Yang aku ada cumalah pengalaman semasa menghadiri Rekrut, Kursus Kadar, Latihan Lanjutan dan Khemah Tahunan.

Aku pernah mengikut Kumpulan Ronda sebelum kami berlatih berperang. Aku pernah membuat dan tinggal di Pengkalan Hutan di Hutan Sempadi. Dan bermacam2 pengalaman berperang (belajar saja - bukan perang gerila betul!) tetapi cukup mendebarkan dan mengerah seluruh tenaga muda dan masih bergetah ketika itu.

Entah sekarang masih mampukah aku memikul tugas2 itu dan aku amat memahami beban tugas orang-orang bawahan kerana aku pernah mengalaminya sebagai Prebet dan Lans Koperal sebelum memakai Leftenan Muda. Sejak 1997 hingga 2001 pengalaman aku begitu berharga sehinggalah ditauliahkan pada 2002 hingga sekarang.

Tak rugi menimba ilmu dan pengalaman kerana ilmu tentera lah yang banyak mendidikku menjadi manusia berguna dan berdisiplin.

Ltm Maslina (7517194)
Kem Ria, Coy A, Bn 1, Rej 511 AW.

No comments: