Thursday, June 15, 2006

Deklamasi Puisi 2006 dan sastera di Kuching.

salam,

Peringkat bahagian Kuching sudah pun berentap. Wakilnya saya tidak pasti. Yang pasti saya ketinggalan untuk sama-sama memeriahkan Malam Deklamasi Puisi 2006 Negeri Sarawak. InsyaAllah, saya akan menjadi penonton pada malam 23 Julai 2006 nanti.

Acara ini pernah saya ikuti dan dua kali mewakili Bahagian Kuching setelah memegang Naib Johan di belakang Zakaria Abdul Manan dan bersama-sama Cikgu Sofian Jalet (yang pernah menjadi guru teater saya di Rumah Sarawak - KPSU) suatu ketika dulu. Bagi saya, pengalaman mendeklamasikan puisi di depan khalayak ramai yang ketika itu memenuhi setiap ruang di Dewan Suarah adalah sesuatu yang amat membanggakan kerana terpilih menjadi peserta Finalis. Selalunya saya membuat persiapan pakaian yang paling menarik bersamaan dengan majlis yang diikuti di samping memeram dan menjeruk puisi dalam hatisukmajiwadanminda untuk dimuntahkan semasa malam sayembara. Dua kali pengalaman telah banyak mengajar saya untuk lebih giat dan gigih berlatih tanpa memperdulikan cemuhan orang luar yang sengaja menjadi penghalang/penurun motivasi setiap kali berjaya ke peringkat Negeri. Saya masih ingat, setiap kali saya berjaya ke peringkat negeri, maka berderinglah telefon daripada orang2 yang kurang mengambilberat selama ini sambil cuba memberi nasihat/melemahkan semangat(psikologi) kita samada boleh bertahan dengan gayacara sendiri atau mau mengikut telunjuk atau ajaran mereka.

Saya bukannya hendak mengangkat bakul sendiri cuma ingin berkongsi pada pembaca bahawa untuk menjadi seorang Deklamator yang benar2 memartabatkan jiwa bukanlah satu perjalanan yang MUDAH! Kecekalan hati, kekuatan dan keinginan yang tinggi antara faktor satu-satu kejayaan. Saya masih menyimpan cita2 untuk menjadi Johan Sayembara Deklamasi Puisi Peringkat Negeri Sarawak suatu hari nanti meskipun usia saya semakin menganjak dewasa. Dorongan daipada Mantan Johan Deklamator Sarawak saudara Zakaria Abdul Manan adalah pencetus cita-cita saya.

Sastera di Kuching

Ada orang kata A.P.I kurang bergerak sejak kebelakangan ini tetapi sebenarnya mereka tidak tahu bahawa A.P.I sentiasa berjalan dan beraktiviti tanpa perlu menghebohkan kepada orang ramai secara besar2an kerana suatu ketika dulu A.P.I sering mendapat liputan akhbar Utusan Sarawak lewat kegaitan2nya namun entah macamana Suadara Raden Azhar dinasihatkan supaya jangan mengambil maklumat daripada A.P.I lagi untuk ruangan sastera di US.

Bagaikan suatu kecaman hebat kepada A.P.I namun semua ini tidak pernah mematahkan semangat kami kerana masing2 punya tugas dan tanggungjawab terhadap diri dan pengkaryaan kerana kita tidak punya pemimpin2 yang ego dan mementingkan diri sendiri seperti yang saya dengar daripada mulut ahli PEKASA sendiri suatu saat dahulu. Lihatlah! dan terpulanglah...kita masing-masing punya keupayaan baik dari segi bakat mahupun kejayaan di bidang akademik dan kita mempunyai hak dan suara untuk meluahkan pendapat secara paling jujur dan telus.

Majulah sastera untuk Sarawak.

No comments: