Tuesday, June 06, 2006

Sedetik di Miri
Alhamdulillah, cita2 saya untuk menjelajahi seluruh Sarawak hampir tercapai bila menjejaki bandar Limbang meskipun menaiki kapalterbang. Menaiki pesawat Boeng MH 2332 dari Kuching ke Miri saya seperti bermimpi setelah sekian lama menanti saat itu. Mana tidaknya, hampir seluruh Semenanjung Malaysia telah saya jelajahi, malangnya satu Sarawak belum sempat habis saya lawati.

14 Mei 2006, inilah kali pertama saya menjejaki bumi Miri. Itupun sekadar transit di Lapangan Terbang Miri. Menunggu selama lebih kurang 5 jam, saya duduk2 seorang diri sambil memerhati gelagat penumpang2 yang keluar dan masuk LT Miri. Saya menyorong troli beg sembari mencari2 kelibat kedai buku. Nah!...Alhamdulillah, saya mengunjungi sebuah kedai buku (lupa namanya) dan membeli Majalah Wanita yang di muka depannya terpampang wajah tunang Mawi. Saya cuba menyelami hati gadis ayu bertudung bernama Diana. Saya kagum kerana kerendahan hatinya meskipun memiliki tunang yang tengah meletup ketika ini!

Sambil menunggu dua rakan pejabat yang sama berkursus di Limbang, saya dikejutkan dengan kesesakan LT Miri oleh orang ramai dan kereta2 mereka. Saya melihat lambang Parti Keadilan Rakyat dicop di topi si pemakai. Dengan lembut saya menyapa seorang Pak Haji (sekitar 60-an) barangkali dan bertanyakan siapa yang akan datang. Dengan lembut dan bersemangat juga beliau mengatakan mereka tengah menunggu kehadiran Datuk Sri Anwar Ibrahim (mantan TPM M'sia). Begitu meriah sambutan warga Miri saat kempen pilihanraya ke 9 ini. Siap dengan hadrah, penyambut tetamu berpakaian ragam tradisional dan tarian singa, Datuk Sri Anwar disambut penuh adat.

Jam di tangan saya sudah menghampiri 3.50 petang tetapi masih sempat memesan nasi briyani kurma di Malaysian Wok Cafe. Dengan harga RM11.00 saya menghulurkan wang untuk sepinggan nasi briyani yang...... rasanya. Saya cerewet bab2 makanan ni, tapi apa boleh buat saya tiada pilihan dan itulah sejarah saya menghabiskan sepinggan nasi dalam masa 2 minit kerana calling untuk ke departure hall sudah kedengaran untuk ke Limbang.

Semasa berebut2 menyuap nasi, suara kerumunan orang ramai menyambut DS Anwar Ibrahim semakin dekat. Saya berlari2 anak untuk tidak ketinggallan menyertai kelompok orang ramai. Nasib baik saya hanya sempat memandang wajah beliau secara sipi kerana begitu ketat dikawal dan dikerumuni orang ramai. Rakan saya sempat merakam wajah beliau dengan kamera hp nya.
Wajah beliau begitu tenang dan saya sebenarnya merindui wajah itu kerana saya pernah benar2 dan akan terus menghormati ketegasan dan keberanian beliau menegakkan kebenaran dan keadilan.

Armiza Nila
06 Jun 2006

No comments: