Tuesday, December 05, 2006

Penulis Sarawak.

Salam---

Sebenarnya Sarawak Darul Hana tidak kekurangan penulis-penulis hebat setanding penulis muda Semenanjung yang gah namanya samada penulis 'tua' mahupun muda.

Antara penulis yang begitu baik karyanya yang saya dengar dari rakan akrab adalah saudara Abdillah SM. Walaupun saya jarang membaca karya beliau- hanya beberapa cerpen beliau di Dewan Sastera misalnya, saya terkesan bahasa dan pengolahan karyanya begitu menarik dan unik sekali. Armiza kebelakangan ini begitu ingin sekali mengutip ilmu dan pengalaman beliau yang bukan saja penulis ini tetapi juga seniman - penyanyi dan pencipta lagu-lagu puisi.

Beliau berperwatakan sederhana. Berambut dan berjambang putih dan topi unik tidak lekang di kepalanya. Sudah pasti beliau punya kelainan dan keistimewaan sendiri dalam berkarya. Armiza pernah sekali bersama-sama beliau Membaca Puisi sebagai Seniman Jalanan semasa Hari Pelancongan Sarawak Tahun --- Miza dah lupa di Tebingan Kuching [yang ketika itu dipelopori oleh API (yang ketika itu IKATAN) ] dan sempat menghadiahkan beliau sebatang pen berlambang Politeknik Kuching. Setelah itu Miza jarang bersama beliau cuma sesekali melihat kelibat beliau dalam acara sastera.

Armiza berharap sedikit masa lagi API akan mengatur pertemuan dengan seniman besar ini. Dan Armiza tidak akan melepaskan peluang keemasan sebegini.

Kalau kita di Sarawak agak sukar mengatur pertemuan dan bicarawara dengan Sasterawan di Semenanjung, di Sarawak sendiri apa kurangnya jika kita mahu ia terjadi. Masing-masing penulis itu punya identiti dan kredibiliti sendiri. Itu yang penting.

Armiza Nila

No comments: