Wednesday, January 17, 2007

Aktiviti Pertama Kalendar 2007


[gambar : pemeriksaan perbarisan oleh TK semasa penutupan kursus kadar 1998 di Kem Sematan]
Sabtu, 13 Januari 2007 - saya kembali turun padang menjejaki Kem Kota Samarahan Kompeni A, Batalion Pertama.
Pagi itu, terlebih dahulu dimaklumkan Jurulatih - Lans Koperal Joseph mengenai pemeriksaan pentadbiran oleh KSMJ PW1 Teng. Semua anggota dikehendaki mengenakan pakaian no. 4A atau 4B.
Oleh kerana berat badan yang bertambah, saya dikecualikan mengenakan pakaian uniform dan terpaksa mengenakan pakaian sukan lengkap sahaja sepanjang hari itu memandangkan saya sedang berbadan dua.
Selesai minum pagi, acara Berdialog bersama KSMJ pula diteruskan. Kesempatan itu, saya menerangkan mengapa saya tidak mengenakan pakaian uniform seperti anggota lain dan mengesahkan ketidakaktifan saya dalam Latihan Bulanan selanjutnya untuk tahun 2007 sehingga saya bersalin Mei 2007 dan tamat tempoh berpantang Julai 2007. Saya terharu sebenarnya kerana terpaksa meninggalkan aktiviti Wataniah ini. Saya bakal merindui segala aktiviti dalam Wataniah dan anak-anakbuah saya serta Jurulatih2 yang baik hati. Apapun, saya tinggalkan pesan supaya anak-anakbuah memberi kerjasama menyeluruh kepada para pegawai lain yang masih aktif termasuk Kapten Belayong ak Pok yang memangku OC- Mej Lawrance @ Belaja yang sedang sakit.
Nampaknya dengan kehadiran ketua jurulatih baru Sarjan Norijoh dari Renjer akan menyengatkan lagi aktiviti Wataniah Kompeni A. Semacam ada suntikan semangat bara yang dijanjikan oleh PW1 Teng dan Sjn Norijoh sewaktu sesi dialog dan taklimat yang diberikan.
Petang itu, saya pulang tepat jam 5.00 petang. Begitu terasa keletihan seharian setelah lama tidak berakitiviti meskipun suami menjadi pemandu hari itu. Apa tidaknya, sebelum ini saya sekurang2nya tidur walau 15 minit setiap tengahari tetapi tidak untuk hari itu - tiada ruang langsung untuk saya berbuat demikian.
Apa pun, saya berbangga kerana dapat juga hadir latihan dalam keadaan sebegitu sekurang-kurangnya rasa prihatin menjenguk anak2 buah terjetus di hati saya biarpun memakan masa yang singkat.
Bravo Wataniah. Bravo Kompeni Alpha, Batalion Pertama Rej 511 AW.
Armiza Nila
17012007

No comments: