Friday, March 02, 2007

Saat Getir

Hanya tinggal 10 hasri saja lagi masa untuk saya menyelesaikan tugasan terakhir saya sebelum saya pergi meninggalkan pejabat ini.

Segala macam rasa berbaur dalam sekujur jiwa ini. Hampir 6 tahun bukannya satu tempoh yang pendek dalam meniti alam pekerjaan di satu-satu tempat. Inilah tempat kerja pernah paling lama saya berkhidmat berbanding tempat-tempat lain. Saya belajar kesusahan, ketenangan, kepayahan memulakan sesuatu yang baru sehingga tertempiaskan budaya lapuk yang semakin usang, mencipta kelainan2 dari kebiasaan, keperitan, kesunyian yang jauh dari kesibukan manusia dan kesesakan lalu lintas, menghirup kesegaran yang asli dari gunung Serapi dan pelbagai kancah dan rencah dalam kehidupan sepanjang tempoh saya di sini.

Saya melalui proses pembelajaran yang cukup panjang terutama dalam membaca bahasa badan manusia (pekerja) dalam membentuk ikatan persaudaraan/perhubungan yang tulus-mulus sehinggalah terjadinya pelbagai kehancuran demi kehancuran akibat dari kesombongan, keegoan dan kerakusan sebatang tubuh manusia itu sendiri.

Saya mengejar masa mengemaskinikan segala apa yang ada dan termampu sebelum saya menjenguk pejabat baru. Pun saya belum merisik kabar di sana samada saya boleh terus berinteraksi di IT seperti hari ini atau saya harus melakukan pembaharuan lagi demi kelangsungan karya saya.

Apapun, saya menghargai setiap detik dan saat yang hadir senafas dalam diri saya. Semoga segalanya akan sejahtera.

Armiza Nila
POLIKU
2 Mac 2007

No comments: