Monday, April 30, 2007

Aduhai Adibku Sayang...

Cuti hujung minggu, saya duduk tak keruan di rumah kerana anak kecil saya M. Adib Nifail terkena sakit mulut (ulser). Adib tidak mahu menyusu botol, apatah menyental susu mamanya ataupun mengunyah makanan. Setiap kali minuman atau makanan masuk ke mulutnya, Adib akan menangis. Sepanjang usia Adib yang hampir 1 tahun 8 bulan, inilah kali pertama Adib mengalami masalah pada bahagian dalam mulutnya.

Mama kesian melihat wajah Adib yang sebelum ini begitu berselera menyusu atau menyuap makanan. Tidur Adib jadi tidak lena. Entah berapa kalikah mama sudah tidak terhitung lagi suara Adib merengek di tengah malam. Inilah dugaan bagi seorang ibu tatkala anaknya menghadapi masalah kesihatan. Ditambah dengan keadaan diri yang sudah terlalu sarat, mama teruskan juga menjaga dan membujuk Adib.

Hari ini, mama cuba membawa Adib ke klinik untuk pemeriksaan tapi Misi yang bertugas di Klinik Jawa mengatakan hari ini bukan hari baby - cuma untuk temujanji ibu hamil sahaja. Saya akur lalu membawa diri untuk pemeriksaan kali terakhir di Klinik Jawa. Misi mengesyorkan membawa Adib ke poliklinik. Melihat jam di tangan sudah jam 10.00 pagi, saya dan suami membatalkan hasrat kerana saya dan suami perlu bergegas ke tempat kerja. Lagipun, malam tadi suami sudah membeli Ubat Sakit Mulut Cap Tiga Senapang.

Saya bertanya rakan sepejabat mengenai ubat itu. Alhamdulillah, ubat itu memang baik untuk sakit mulut. Saya lega mendengarnya. Ida mengajar saya menggunakan kain lampin bersih untuk menyapu ubat di dalam rongga mulut Adib.

Saya berharap selepas ini Adib akan baik dan kembali cergas seperti biasa.

Ibu risau,

Armiza Nila - Semariang Batu

No comments: