Tuesday, August 07, 2007

Menjadi penulis sepenuh masa

Ya.

Seperti rakan2 penulis lain, saya juga pernah dan ingin menyimpan niat menjadi penulis sepenuh masa bila tiba detiknya nanti.

Buat masa ini, biarlah saya belajar dulu selok-belok 'perniagaan' tulisan ini.

Bertolak pada niat juga, insyaAllah apa saja rancangan kita akan berjalan dengan lancar.

Menjadi pekerja yang diperintah oleh Majikan [saya yang menurut perintah], bukanlah semudah mendapat kenaikan gaji dan bonus tahunan.

Banyak perkara, banyak peristiwa, dan banyak pahit dari manisnya dalam menjadi pekerja di bawah seperti ini.

Sudah 10 tahun saya mencari dan mengaut pengalaman dalam bidang ini. Yang asalnya saya memilih untuk menjadi pendakwah bebas bila selesai pengajian.

Namun, takdir dan waktu telah mencampakkan saya dalam bidang ini buat masa ini.

Saya yakin dan percaya, beberapa tahun/puluhan tahun lagi, saya berupaya membina keyakinan diri menjadi penulis sepenuh masa yang begitu sinonim dengan jiwa dan kehendak naluri saya yang sebenarnya.

Sabtu lepas, kerana pengalaman pertama mengalami kemalangan yang melibatkan 2 pihak, saya tergesa2 membuat laporan polis tanpa mendengar nasihat polis trafik yang bertugas pada malam kejadian saya pertama kali membuat laporan.

Saya kembali berjumpa polis berkenaan malam tadi dan beliau terkejut kerana saya telah pun membuat laporan tanpa memaklumkan kepada beliau. Kesudahannya, beliau tidak dapat menolong saya, maka saya pun dikompaunkan RM300.00 kerana kesalahan GAGAL MEMBERI LALUAN KEPADA KENDERAAN YANG BERJALAN LURUS. Sedangkan yang sebenarnya saya sudah pun berjalan lurus ketika dirempuh motorsikal itu. Saya tetap disalahkan oleh Akta Jalan Raya atas alasan keluar dari simpang!

Ya, saya mengalami kerugian beratus ringgit kerana terpaksa pula membayar kepada bengkel sebanyak RM400.00 atas kesalahan tiada second rider dalam polisi insurans suami saya memandangkan saya masih pemegang lesen P yang berusia setahun tujuh bulan.

Apapun, kejadian itu telah menemukan saya dengan rakan penulis saya yang sudah lama terputus hubungan iaitu saudara Yahya bin Hj Mat. Penulis yang prolifik bagi saya ketika itu waktu pertama kali saya berkecimpung dalam dunia penulisan 1997. Sudah 10 tahun berlalu.

Saya terjumpa Yahya Mat dan isterinya Noraini di balai polis trafik IPD Simpang Tiga Sabtu lepas. Cakap punya cakap, bual punya bual, Yahya sedag giat menulis skrip drama radio di samping menjadi pelakon drama radio di samping Malek Hassan dan Jamshari Saili. Malah Yahya mengalu-alukan saya untuk menghasilkan skrip drama radio dengan merujuk Antalogi Skrip Drama Radio Guru-Guru di samping mempelawa saya untuk sama-sama menjadi pelakon drama radio dengan menjual suara yang perolehannya hampir mencecah RM400.00 sebulan - lepas bayar kancil saya satu bulan.

Memang, setiap kejadian itu ada hikmah di sebaliknya.

Dalam menuju kejayaan dalam bidang seni, saya seringkali diduga.

Alhamdulillah, Ahad yang lepas saya turut sempat menghadiri ujibakat Deklamasi Puisi Kemerdekaan di Sarawak Tourism dengan dipandu oleh Sifu Zachmanan. Saya turut membawa ketiga2 anak kecil dan suami sebagai pemberi semangat dalam keadaan saya yang masih kucar-kacir kerana accident, anak demam dan tengah berkursus produk HPA sebagai pengedar baru.

Apa yang penting, jalan menuju keazaman saya sebagai seorang penulis, sudah terbentang pelbagai halangan, ujian dan dugaan yang harus saya terima seadanya dengan dada penuh terbuka, hati yang penuh kesabaran dan akal yang penuh kewarasan.

Armiza Nila
Semariang Batu.
7 Ogos 2007

No comments: