Tuesday, September 11, 2007

Tabungan Masa Depan

Salam,

Sejak akhir2 ini, sengaja saya meletakkan tulisan2 pakar kewangan, para ustaz dan sebagainya sebagai dorongan kepada diri saya dan kerabat pembaca untuk menjalani hidup yang penuh perancangan - biarpun pada mulanya agak susah/payah tapi biarlah akhirnya masa depan kita penuh bahagia tanpa beban yang sengaja kita undang.

'Biar mengukur baju di badan sendiri'
Armiza Nila
KKKUC

Bijak Menabung: Bebaskan diri anda daripada hutang


SAMBUTAN kemerdekaan masih belum lagi berakhir. Selepas 50 tahun merdeka, Malaysia muncul sebagai sebuah negara moden yang makmur. Hasil perancangan rapi yang disusun oleh bapa kemerdekaan, Tunku Abdul Rahman Al-Haj; bapa pembangunan, Tun Abdul Razak; bapa perpaduan, Tun Hussein Onn; bapa kemodenan, Tun Dr Mahathir Mohamad; dan Perdana Menteri terkini, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, hasil kekayaan negara dapat dinikmati bersama pelbagai kaum.

Kemakmuran negara ini turut menarik ramai pendatang asing untuk mencari rezeki di bumi bertuah ini. Bagaimanapun sebagai rakyat Malaysia adakah kita sebenar-benarnya sudah merdeka? Dari segi fakta sejarah, memang negara kita sudah lama bebas daripada penjajahan.Bagaimana pula dengan minda? Adakah minda kita sudah bebas ataupun masih lagi terbelenggu? Adakah kita masih memikirkan sesuatu perkara itu dalam lingkungan persekitaran sedia ada ataupun kita sudah boleh berfikir di luar daripada kotak pemikiran yang ada?

Adakah generasi muda kita sudah boleh melihat bahawa negara ini penuh dengan pelbagai peluang untuk membina kecemerlangan kehidupan ataupun masih tertumpu untuk bekerja makan gaji?

Tanggungjawab bermula dengan diri anda sendiri. Keinginan untuk berubah memang ada dalam diri setiap manusia, tetapi kebiasaannya kita mahukan orang lain berubah mengikut kehendak kita sedangkan hakikatnya untuk sesuatu keadaan itu berubah, kita perlu berubah dulu. Dalam banyak keadaan kita sering menyalahkan orang lain apabila berlaku sesuatu keadaan yang agak kurang menyenangkan.

Di sebalik semua persoalan itu, pernahkah anda terfikir adakah diri kita benar-benar sudah merdeka terutama dari segi kewangan. Kemerdekaan dalam pengurusan kewangan adalah bebas hutang. Sebagai individu, ramai yang ingin membebaskan diri daripada hutang, tetapi jarang sekali ada yang menjadikannya sebagai satu misi ataupun matlamat hidup. Malah ada yang menganggapnya sebagai lumrah, kelaziman demi kelangsungan hidup.


Anda boleh boleh membebaskan diri daripada hutang jika mempunyai perancangan. Bayangkan hidup anda itu sebagai satu perjalanan. Lukiskan di atas kertas dan tandakan jalan hidup anda itu dengan bendera kemenangan. Tuliskan tarikh dan tahunnya. Sebagai contohnya, jika anda seorang pekerja di mana dan bagaimana kehidupan anda lima tahun akan datang.

Matlamat yang perlu anda capai dalam tempoh berkenaan dan apa pula perancangannya bagi 10 tahun akan datang. Adakah ketika itu anda sudah mencapai cita-cita anda menjadi jutawan, mempunyai perniagaan sendiri ataupun memiliki kenderaan mewah idaman anda.

Semuanya bermula daripada impian dan dorongan impian itu menjadikannya satu matlamat. Anda perlu mempunyai keinginan yang mendesak kerana impian hari ini adalah realiti kehidupan anda masa depan. Rancang untuk menjadi manusia merdeka yang bebas hutang. Kehidupan menjadi lebih indah dan bermakna jika anda bebas hutang dan mempunyai kemampuan untuk membeli barangan diingini.

Apapun, jangan lupakan prinsip asas tabungan dengan mengasingkan sekurang-kurangnya 10 peratus daripada pendapatan untuk tabungan jangka panjang. Jika berkemampuan, asingkan 30 peratus dengan menetapkan matlamat simpanan: 10 peratus untuk kegunaan jangka pendek; 10 peratus lagi untuk simpanan jangka masa sederhana (3-5 tahun) dan 10 peratus lagi untuk jangka masa panjang (lebih lima tahun).

Ketiga-tiga tabungan ini perlu diasingkan dalam tiga instrumen pelaburan berbeza sebagai contohnya, menyimpan dalam Tabung Haji atau Amanah Saham Nasional (ASB) dan juga dalam saham amanah khususnya yang ditawarkan Institusi Pengurusan Dana (IPD) yang mampu memberikan purata pulangan lebih tinggi.

Ketika membuat simpanan anda perlukan masa dan kesabaran. Ramai yang tertarik untuk mendapat faedah segera dan sanggup menghanguskan wang mereka dengan melabur dalam skim tertentu. Sebagai analogi, katakan anda mempunyai sebidang tanah dan bercadang menjadikannya tanah dusun. Sebelum dusun itu mampu mengeluarkan hasil, tanah itu perlu anda bersihkan terlebih dulu.

Kemudian baru anda menanam pokok, diikuti aktiviti menyiram, merumput dan membaja bertahun-tahun sehingga ia dapat mengeluarkan hasil. Dalam pelaburan tiada istilah untung segera dan lazimnya jika ada skim yang memberi untung segera, ia itu tidak mampu bertahan lama.

Manusia mempunyai pelbagai kehendak namun kemampuannya amat terhad. Kehidupan menjadi lebih mudah dijalani sekiranya tidak terlalu mengikut keinginan hati. Sebelum berbelanja fikirkan dulu, adakah ia penting dan menjadi keutamaan hidup anda.

Senaraikan mengikut tahap kepentingan dan rangka belanjawan bulanan. Catitkan setiap pembayaran atau pembiayaan dalam buku khas. Pastikan tabungan atau simpanan diletakkan teratas sekali dalam senarai belanjawan anda ini. Ia akan mengingatkan anda bahawa setelah bekerja keras sebulan, anda berhak menikmati faedahnya dengan memperuntukkan sebahagian pendapatan untuk tabungan diri sendiri.

Lakukan secara berdisiplin dan konsisten dan anda akan melihat wang anda berkembang tahun demi tahun. Bagi yang berpendapatan RM1,000, paling minimum simpan RM100 setiap bulan menggunakan khidmat autodebit yang disediakan bank untuk melabur dalam mana-mana dana IPD. Dengan membuat pelaburan RM100 setiap bulan selama 15 tahun, jika kadar pulangannya 10 peratus setahun, wang anda berkembang hampir RM41,800. Jika diteruskan menyimpan sehingga 30 tahun, jumlahnya hampir RM230,000! Inilah kuasa gandaan.

Rancang hidup anda dan rancang perbelanjaan anda. Wang memang bukan segala-galanya namun hampir segala-galanya memerlukan wang. Jadilah insan merdeka. Fikir-fikirkan dan bukalah minda.

Artikel ini ditulis oleh Perundingan Kewangan, Inspired Vision Agency, Kelana Jaya, Suraiya Mohd Nor. Ingin mendapatkan maklumat lanjut hubungi beliau di talian 013-3311981 atau e-mel suraiyanor@yahoo.com.

No comments: