Thursday, November 22, 2007

Travelog Syawal

Beraya di rumah Manager Tupperware Grup Intan Lyana - Puan Dayang Rita [berdiri bertudung dan berbaju serba biru] di kediaman kakitangan Masjid Jamek Kuching

[semua kelengkapan pinggan mangkuk dan bekas kuih dari jenama Tupperware]

[rakan2 dealer Tupperware yang tidak berapa saya kenali sama2 hadir menjamu selera sambil asyik mendengar sedikit talk dari Manager]

['Irfan Musaiyar turut serta - asyik dengan biskut yang lazat...emmmmmm]

Di akhir Syawal yang lalu, saya memenuhi undangan Manager Tupperware Unit Intan Lyana, Puan Dayang Rita di kediaman beliau di sebelah Masjid Jamek Kuching.

Kak Dayang menghantar jemputan via sms. Saya datang kerana tidak mahu ketinggalan Home Party yang sering kami adakan di rumah beliau [sebulan sekali] untuk mengikuti perkembangan barang2 terbaru dan diskaun dalam katelog terbaru Tupperware. Setakat ini, sudah dua kali saya menyertainya sejak mula menjadi dealer di bawah Dayang Rita Ogos 2007.

Saya mencebur bidang ini, bukanlah semata-mata nak jadi Bisnes Woman via mengaut keuntungan. Sebenarnya saya hanya menggunakan barangan Tupperware untuk perkakas dan kelengkapan dapur saya sahaja.

Saya yakin dan percaya dengan Tupperware kerana "Life Guarantee" nya.

Setelah sedikit penerangan, kami dijamu dengan banyak makanan ala-ramahtamah Aidil Fitri. Saya kagum dengan usaha kak Dayang. Semua barangan untuk menghidangkan makanan dan minuman dari jenama Tupperware. Sungguh ringkas, bersih dan tahan lama. Kami dijamu dengan satay, lemang, rojak buah dan tak ketinggalan mi jawa.

Saya menulis entri ini kerana saya berasa cukup gembira dan senang hati kerana Syawal ini cukup bermakna buat saya dan keluarga yang baru cuba-cuba (2 tahun) beraya di teratak sendiri.

Rakan-rakan sepejabat semasa di POLIKU turut ramai yang bertandang ke rumah. Saya cukup terharu kerana mereka sudi beraya di gubuk kecil lagi kekampungan saya ini.

Begitu juga rakan-sepejabat di KKKUC turut datang beramai-ramai seusai pulang kerja. Sungguh - saya terharu dengan semangat setiakawan - ziarah-menziarahi ini tanpa memikirkan darjat dan pangkat. Dan yang penting, persaudaraan sesama Islam itu akan bertambah kukuh.

Saibah dan keluarga, teman karib saya semasa di State dulu turut berambeh makan semasa raya.

Begitu juga dengan Jamayah dan keluarga, teman karib saya semasa dari sekolah rendah hinggalah sekarang. Yang lucunya, Jamayah tiba di rumah saya semasa seluruh Kampung Semariang Batu 'black out'. Gelap gelita kampung kami dari api elektrik...yang nampak hanyalah pelita-pelita buatan sendiri.

Semasa di rumah saya, Jamayah menjamu makan malam disuluhi dengan lilin. Sungguh romantik pulak. Jam 10.00 malam barulah elektrik ada semula.

Sebenarnya saya cukup terharu bila menyambut raya di rumah sendiri. Sebelum ini, saya beraya di rumah mak. Bila di rumah sendiri, terasa kepuasannya bila rakan-rakan lama dan baru sudi berkunjung. Ditambah dengan saya sendiri yang begitu menghargai kehadiran tetamu.

Saibah, Jamayah dan Siti Zaharah berjanji akan datang lagi bila-bila masa untuk berambeh pula semalam dua di rumah saya. Kata mereka, suasana di rumah saya yang dikelilingi hutan paya bakau dan air sungai masin sungguh tenang dan damai kerana jauh dari hiruk pikuk kota. Itu kata mereka, bukan kata saya....

Alhamdulillah, akhir sekali saya bertemu sahabat karib, Dayang Paon seangkatan Askar Wataniah pada malam Majlis Makan Malam AW di Penview Hotel malam minggu lepas. Saya gembira bertemu Dayang, mendengar kabar baik darinya dan turut bersimpati atas kepergian ayahnya ke rahmatullah. Semoga arwah Pak Cik Awang Bi ditempatkan dalam golongan yang beriman. Saya terharu kerana Arwah Pak cik Awang Bi sungguh baik hati dan warak orangnya. Saya pernah solat berjemaah dengannya. Semasa wirid, beliau berdoa di dalam bahasa Melayu - mendoakan seluruh anak-anaknya dengan menyebut satu-persatu nama anak-anaknya yang jauh - mudahan2 sentiasa dalam perlindungan Allah. Saya jadi cukup terharu dan peristiwa itu cukup terkesan di jiwa saya.

Dayang Paon antara beberapa rakan karib terpilih saya. Saya berdoa mudahan2 akhirnya Dayang akan mencapai cita-citanya juga tidak lama lagi. Semoga Walimatul Urus beliau pada 25 Disember 2007, akan menjadi kenyataan, insyaAllah.

Syawal ini, saya juga sempat berkunjung ke rumah Zuraidah di Bandar Baru Semariang- rakan sepejabat dan rumah Puan 'Orwah di Taman Sri Wangi (rakan sepejabat di Poliku) yang cukup rapat dan baik dengan saya. Puan 'Orwah banyak menunjuk ajar saya menjadi pekerja yang baik dan menjadi ibu dan isteri yang sabar. Terima kasih kak Orwah.

Saya sebenarnya amat menghargai kehadiran insan-insan istimewa dalam hidup saya kerana mereka telah banyak mempengaruhi hidup saya menjadi lebih baik dan sempurna.

Demikianlah Travelog Syawal saya. Sengaja saya perturunkan di entri ini, untuk tatapan dan kenangan bila dah berusia nanti.

Armiza Nila yang syahdu.
Semariang Batu, Petra Jaya, Kuching.
22 Nov 2007

No comments: