Tuesday, December 18, 2007

Berkursus

(foto diambil semasa majlis berbuka puasa KKKUC bersama anak-anak yatim yang lepas)


Akhirnya, pada penghujung tahun ini, saya dihantar juga untuk berkursus bagi mengisi borang LNPT di pejabat baru. Kursus Protokol dan Etiket Sosial diadakan di Grand Continental Hotel Kuching.

Kursus ini mengajar cara berprotokol dalam menjalankan tugas rasmi termasuklah dari hendak mengadakan Majlis-majlis terutamanya bila menjemput VIP yang terdiri daripada YAB dan YB sehinggalah cara berpakaian dan pergaulan.

Rumit juga rupanya saat dilantik menjadi Liasson Officer yang punya macam2 cabaran tatkala melayani delegasi-delegasi luar negara terutamanya. Seronok mendengar pengalaman penceramah dari JKM yang sudah semacam isi dan kuku dalam kerjayanya di bidang protokol.

Dari sedetail protokol sehinggalah seteliti menyusun atur meja makan ke sudu garpu segalanya ada etika dan protokolnya sendiri.

Seperti lazim, untuk latihan dalam kumpulan kami, saya diberi tanggungjawab sebagai Master of Ceremony (MC). Banyak juga kesalahan-kesalahan biarpun kecil untuk diperbaiki sebagai seorang Pengacara Majlis yang menjadi tunggak kepada berjayanya sesuatu majlis. Menjemput dan melayani karenah VIP-VIP bukan sesuatu yang mudah. Di sini, saya mengaut seberapa banyak ilmu yang ada biarpun ada suara2 rakan sekursus mengatakan kursus ini amat membosankan.

Namun, bagi saya apa saja ilmu dan pengalaman yang orang lain perturunkan amat bernilai dan bermakna dan melepas pergilah istilah bosan itu kerana saya begitu ketagihkan ilmu untuk peningkatan diri dan hidup ini.

Wallahuallam.

No comments: