Saturday, December 22, 2007

Tanah Kubur

Tadi malam di Astro Prima[Sewangi Kasih] , drama Tanah Kubur begitu berkesan di jiwa saya. Dari jam 10.00 hingga 12.00 tengahmalam saya dan suami khusyuk menonton drama ini.

Betapa kejahilan dan kejahatan secara halus yang dilakukan para korporat untuk mengaut kekayaan tanpa berlandaskan Islam, amatlah sia-sia di kala maut datang memanggil.

Datuk Fadzli lakonan Ahmad Termimi Seregar mati mengejut kerana heart attack - meninggal dunia dalam keadaan yang sungguh mengaibkan.

Datin Evon lakonan Azean Irdawati ditinggalkan tanpa harta dan anak kerana tidak ditukarkan penama waris terdekat pada waris si mati.

Anak yang satu-satunya Lan lakonan (tak ingat nama) langsung tidak tahu agama kerana dihantar belajar ke overseas (US).

Pak Mat lakonan M Rajoli begitu berkesan membawa watak tukang kebun yang kuat agamanya cuba membimbing keluarga ini tetapi gagal sehinggalah matinya Datuk Fadzil barulah Datin Evon dapat diinsafkan.

Masya Allah, saya tabik kepada penulis skrip drama yang berani ini mengetengahkan realiti yang melingkari hidup korporat Melayu yang beragama Islam tetapi tidak mengamalkan budaya dan cara hidup Islam yang akhirnya menerima pembalasan saat mencapai ajalnya.

No comments: