Friday, February 29, 2008

Muhammad Adib Nifail Yang .....
...comel - mama lahirkan dengan bermacam risiko sehingga terbetiknya sebuah puisi berjudul dari Kamar Neo Natal - beratnya ketika keluar dari rahimku 4.10 kg. MasyaAllah, hampir2 saja saya dibedah kerana beratnya yang melampau.
Mama amat menyayangi Adib sepertimana mama menyayangi 'Irfan dan Ifah. Adib sungguh! lain daripada anak2ku yang lain.
Tumbesarannya sungguh istimewa. Lahir pada 01 September 2005 sehari selepas 31 Ogos...perkembangan Adib begitu cepat. Adib berjalan ketika usia 11 bulan tetapi lambat tumbuh gigi dan kesannya gigi Adib sungguh kuat dan bersih.
Belum sampai 2 tahun Adib sudah petah bercakap. Sungguh cerdik otaknya dan sungguh cerdas pula tingkahnya. Saya sering saja teruja dan terduga oleh olah Adib.
Saya memberikan namanya Muhammad yang bermaksud Yang Terpuji - Adib yang bermaksud Sasterawan - dan Nifail yang bermaksud Pemberian. Zacharia pernah berkata cantik nama tu maksudnya Sasterawan terpuji yang amat pemberi....Hmmmm.....saya tersenyum mendengar komen Zach.
Tatkala saya mengandung Adib semangat saya berkobar2 dan gerak laku saya selalunya di luar kebiasaan. Saya belajar memandu ketika mengandung Adib seawal 3 bulan sehinggalah 7 bulan. Saya hendak mengambil ujian memandu sebelum melahirkan Adib tetapi tidak dibenarkan Cikgu Zamri - bimbang kerana semasa 7 bulan itu saja perut saya sudah membesar macam cukup tempoh melahirkannya sehingga menyentuh stering semasa memandu. Akhirnya saya mengambil ujian memandu selepas usia Adib 42 hari. Entahlah, semasa mengandungkan Adib saya semacam ada kekuatan yang luar biasa dalam banyak keadaan. Saya semacam berani untuk mencuba apa saja yang saya takut sebelum ini.
Kini Adib sudah 2 tahun enam bulan. Semasa saya mengaji, Adib turut mengikut irama dan lagu ngaji saya. Bila saya bagi Muqaddam, petah saja Adib mengajuk Alif, Ba, Ta mengalahkan abangnya 'Irfan.
Adib juga suka menyanyi. Dia tidak dapat mendengar radio kereta berbunyi. Pasti Adib akan turut menyanyi. Di rumah mak, beliau pernah berkata, "Dib, jangan nyanyi kuat2 nanti daun rokok apung makwa tak kering kalau hujan turun dengar Adib nyanyi". Saya tersenyum mendengar cerita pembaantu saya.
Adib juga suka bermain dengan adiknya Ifah. Dia geram dengan Ifah. Mula2 baik saja main, lama2 digigitnya tangan adiknya...Adib juga suka bergusti dengan Irfan. Sampaikan tak tertahan abangnya digustinya.
Adib...Adib....sekarang Adib dah mula mau membaca...dia suka suruh saya baca buku Dicakar Hantu oleh Zalimatunura Isa...
Mama berharap, suatu hari Adib jadi orang berguna - petah berpidato macam mama semasa zaman sekolah, menjadi deklamator, suka membaca dan mesra dengan orang ramai - itupun kalau Adib mahu. Cuma satu, kalau Adib boleh jadi Ustaz [Pendakwah], mama lagi bangga kerana dapat meneruskan cita-cita mama yang terbengkalai suatu ketika dulu. Amin...


2 comments:

mohamadkholid said...

tahniah - semoga anda dan cahaya mata sihat dan kembali giat menulis

Maslina Mahbu @ Armiza Nila said...

terima kasih sdra mohamadkholid.

InsyaAllah, saya akan dapatkan juga buku tulisan saudara....hmmm...dari tulisan di blog, saya tertarik dgn cara tulisan sdra....

saya berbangga dan bersyukur kerana semua penulis dr seluruh malaysia waima seantero dunia boleh berkomunikasi dan berhubung dengan cepat melalui blog...

pada masa akan datang saya berjanji pada diri untuk mendapatkan buku2 tulisan penulis yang bermutu dr semenanjung walaupun terpaksa memohon nya secara on line...

teruskan juga berkarya...:-)