Friday, September 12, 2008

Tawadhuk dalam bertarawih[Sumber foto : Tasik Biru, Bau : 16 Ogos 2008]


Akhirnya saya berjaya memujuk suami untuk menemani saya bersolat tarawih di Surau Nurul Khair, Kampung Semariang Batu tadi malam bersama adik Sulimi.

Petangnya, kilat sabung-menyabung. Guruh berdentum sehingga terasa gegaran di dalam rumah saya terkena guruh yang begitu nyaring. Pasu bunga kecil di bawah sinki pecah. Kata pembantu terkena petir. Saya terkejut melihat cahaya seakan api yang memancar ke arah sinki tempat pembantu mengisi air dalam jug dari pili yang mengalir. Kami semua ketakutan mendengar guruh yang kuat itu. Alhamdulillah, semuanya selamat. Hujan tetap terus membasahi bumi Semariang sehingga akhir malam namun niat tetap diteruskan. Anak-anak terpaksa ditinggalkan di rumah mak di hadapan bersama pembantu.

Untuk maklumat, jangan sekali-kali membuka pili air ketika kilat dan guntur sabung-menyabung dan berdentum. Kuasa elektrik boleh bersambung ketika air pili mengalir. Saya dapat info ini melalui tontonan rancangan National Geografic satu masa dulu.

Hati saya benar-benar terharu setelah lama tidak beroslat tarawih berjemaah di surau kampung kami. Teringat saya zaman kanak-kanak dan zaman sekolah menengah ketika berada di dalam masjid. Sungguh indah dan manis ketika itu sebagai kanak-kanak dan remaja yang begitu taksub bersolat tarawih dan bertadarus sehingga jam 12.00 tengahmalam utk menghabiskan setiap satu juzuk semalam bersama kawan-kawan ketika itu. Sekarang keadaan dan tempat itu diambil alih oleh anak-anak kecil dan remaja2 kampung yang lain. Saya tersenyum melihat gelagat mereka.

Solat tarawih dikerjakan dengan 20 rakaat dan 3 witir. Saya benar2 merasai kemanisannya. Apatah dengan suami yang sudi menemani meskipun keletihan bekerja di siang hari.

Semoga hari-hari terakhir 15 Ramadhan seterusnya saya akan dapat bersama memeriahkan surau Nurul Khair kampung kami.

Saya rindukan suara merdu mendayu para imam, suara semangat para bilal dan sambut hangat para makmum lelaki terutamanya ketika sebelum dan selepas mengerjakan Solat Tarawih. Semoga kita sama-sama mendapat manfaat bulan Ramadhan. Amin.

Armiza Nila


Kampung Semariang Batu


Surau Nurul Khair


12 Ramadhan 1429H

No comments: