Monday, November 17, 2008

Pengilan - wanita muda dan tua / jiran tetangga

Agak sudah lama saya tidak menghadiri Pengilan di rumah jiran-jiran di kampung saya. Sabtu malam Ahad saya berpeluang mengikutinya. Majlis doa Selamat dan bercukur anak jiran yang kembar seorang lelaki dan seorang perempuan.

Semasa saya masuk semula ke dalam rumah selepas menghantar balik anak yang terlebih olahnya, wanita-wanita yang terdiri daripada jiran satu zon saya zon-7 sedang berdiri bermarhaban. Dek kerana malu, saya turut berdiri sambil khusyuk mendengar bacaan MARHABAN itu lalu sambil mengikut-ikut bacaan mereka. Emmmmm.. satu pengalaman baru. Jika sebelum ini, saya dan keluarga menjemput mereka sekarang saya sendiri turut serta secara kebetulan.. :-)

Semasa bertepun tawar itu, cenderahati pun diberikan kepada para marhaban dan saya adalah orang pertama yang menerimanya.

Semasa bacaan doa berlangsung, tiba-tiba saya didekati seorang wanita tua - Wa Jerah. Sambil berbual dia berpesan kepada saya suatu kata-kata yang sungguh bermakna dalam hidup bermasyarakat...

"KESABARAN ITU ADALAH KEMENANGAN KITA"

Akan saya ingat kata-kata hikmah itu kerana ia jua datang dari Allah melalui seorang manusia - wanita tua!

Armiza Nila
Semariang Batu

p/s..kampung kami tengah mengalami air pasang besar.penduduk yang tinggal di kawasan reserve sungai Semariang sedang berjaga-jaga dengan kediaman masing-masing kerana air pasang besar dijangka naik sehingga 8-10 meter...jambatan ke rumah saya turut dibanjiri air...

No comments: