Wednesday, December 24, 2008

Menziarahi Mak Wa yang uzur di Kota Samarahan

Kami sekeluarga dikejutkan dengan berita Mak Wa yang sakit uzur.

Saya kemudiannya lalu memohon cuti rehat bagi menziarahi Mak Wa yang tinggal bersama menantu dan cucunya di Kpg Tambey, Kota Samarahan.

Terakhir saya menziarahi Mak Wa ialah pada Hari Raya Aidil Fitri yang lepas. Ketika itu Mak Wa masih cergas, tubuhnya masih segar, riak wajahnya masih manis dan tenang. Tutur katanya menurunkan mantera kebanggaannya kepada saya sungguh lancar. Ingatan Mak Wa begitu kuat. Dalam diam saya mengaguminya.

Kali ini, saya datang malam bersama mak, Abang Pit dan suami serta anak-anak kami. Mak Wa sudah terlantar di pembaringan. Tetapi mendengar kelibat kami datang, Mak Wa bangun dan duduk berlunjur.

Wajah dan badan serta suara Mak Wa sudah terlalu berubah. Saya memandangnya dengan sayu dan air mata tidak dapat ditahan-tahan buat beberapa lama bila melihat keadaan Mak Wa seperti itu. Seluruh badannya 'kembang' seolah2 seperti melecur terkena air panas. Mak wa seperti kembali ke sebermulanya cuma Mak Wa tidak nyanyuk. Fikirannya kuat bertanya semua anak cucunya terutama adik-beradik saya seorang demi seorang.

Saya tidak sampai hati melihat keadaan Mak Wa seperti itu. Ingin saja saya membawa Mak Wa untuk menetap saja bersama keluarga kami di Kuching supaya di saat-saat akhir beliau kami dapat memberi sumbangan dan bakti yang terbaik buatnya. Tetapi namanya hati Orang Tua - susah untuk kita ramalkan.

Kami pun tidak tahu kenapa Mak Wa masih mahu tinggal di rumah Mak Anjang Salmah dan cucunya terutama Kak Enon bagi memeliharanya dalam keadaan uzur sebegitu. Kami sebenarnya malu kerana tidak dapat memberi layanan baik kepada Mak Wa tetapi itulah sikap Mak Wa yang tidak mahu berenggang dengan tanah tumpah darahnya sehingga ke akhir hayat.

Saya hanya mampu berdoa agar Mak Wa pulih dan biarlah dia menemui-Nya dengan kesihatan serta wajah yang baik. Amin...

No comments: