Friday, January 30, 2009

Sarawak banjir dua kali
[sumber foto dari http://www.semadabelatok.com]

Dua kali sudah negeri tercinta Bumi Kenyalang ini dilanda banjir dalam tempoh terdekat dalam awal tahun 2009 ini.

Rumah mertua sampai ke paras pinggang di Sinjan, di kampung saya Semariang Batu - rumah2 di tepi jalan besar sampai ke paras lutut. Alhamdulillah, rumah saya di tepi Sungai Semariang tidak ditimpa banjir. Air pasang besar naik ke paras jambatan sahaja yang tenggelam. Saya pun risau lalu membawa anak-anak ke rumah mak sebelum air naik lagi. Kejadian itu pertama kali terjadi pada hari Ahad 18.01.2009.

Semalam, Khamis 29.01.2009 seminggu selepas kejadian yang pertama sekali lagi beberapa kawasan dilanda banjir kerana hujan turun tidak berhenti-henti sejak malamnya sehingga ke malam tadi. Semasa menghantar anak saudara ke tadika Kemas di Semariang Fasa 2 air sudah naik. Suami meredah jalanraya yang dinaiki air hampir ke paras bumper.

Malamnya berita diterima dari rumah mertua pula sudah dimasuki air ke paras rumah dapur di tingkat bawah di Kpg Sinjan. Air sungai Semariang juga pasang dan masih ditahap paras jambatan ke rumah saya. Walau apa pun, kami terpaksa membatalkan beberapa program perjalanan malam itu.

MasyaAllah, tidak tahu kenapa di Sarawak berlaku banjir seburuk ini setelah lebih 20 tahun. Kampung2 di sekitar sungai Sarawak seperti Tupong, Panglima Seman, Surabaya, Semarang, Bintawa, Kpg Lintang, Kg Sungai Bedil, Kg Sinjan semuanya banjir menenggelami jalanraya dan rumah2 rendah terutamanya di tingkat bawah. Di taman perumahan sepeti Taman Malihah dan Matang Jaya juga terjejas teruk. Begitu juga di Kg Sinar Budi di Batu Kawa.
Saya tidak sempat mengambil foto banjir ini. Hanya merakam dalam kamera video hp saya.
Saya kutip foto banjir ini dari web semadabelatok.com di daerah Balai Ringin - kawasan pedalaman Sarawak yang turut terjejas.

Banjir yang lepas, kawasan paling teruk terkena banjir ialah di daerah Bau.

2 comments:

pharmy53 said...

Salam,
Rumah abang di Kpg Tunku juga kena banjir dan dimasuki air sedalam lebih sekaki. Luihat foto-fotonya di:
http://suarasapesara.blogspot.com/

Maslina Mahbu @ Armiza Nila said...

Salam,

Bersabar dengan dugaan bang..terima kasih atas kunjungan.