Wednesday, April 15, 2009

Memandangmu dengan matahati anak-anak....
Bagi seorang ibu, isteri dan wanita berkerjaya sekaligus, memang menjadi tamparan hebat dalam berlaku adil terhadap rumahtangganya.


Apa pun, itulah realiti kehidupan yang harus ditatang mahu tidak mahu bagi menampung keperluan ekonomi dalam sesebuah rumahtangga di era zaman moden ini.


Melihat rakan-rakan penulis wanita yang menjadikan diri mereka penulis sepenuh masa yang dulunya adalah wanita berkerjaya; sanggup berkorban untuk menjadi isteri dan ibu di rumah - begitu mencabar kewanitaan, keisterian dan keibuan saya.


Memandang anak-anak yang terpaksa ditinggalkan dengan pengasuh, hati saya benar-benar teruja-sebak-bercampur baur. Tapi apa kan daya - keadaan mengatasi segalanya.


Si kecil Munifah Basyirah seolah-olah mengerti...."Mama ja..." katanya dengan bahasa telor sambil menghulurkan tangan bersalam dan menyorongkan pipi minta diciumi.


Aduhai anak-anak, runtuh hati Mama oleh kepengertian kalian.


Jika rezeki rumahtangga saya berlebihan, mahu saja saya berhenti kerja. Cuma ketika ini hanyalah kesabaran yang dapat menahan diri saya untuk terus berkhidmat untuk negara sehingga terpaksa rela meninggalkan anak-anak di rumah di bawah jagaan pengasuh.


Saya hanya berdoa moga Allah sentiasa memelihara dan melindungi permata hati saya yang kian menyinar dan insyaAllah saya bisa mengimbangi antara tugas di pejabat dan tanggungjawab di rumah melayani suami dan mendidik anak-anak dalam masa yang cukup singkat!


Armiza Nila

Semariang Batu

2 comments:

Farmilla Hamdi said...

Anda punya semangat waja, pasti segalanya tergapai dengan muluk, teruskan pengkaryaan anda

Maslina Mahbu @ Armiza Nila said...

Salam Farmila Hamdi,

terima kasih atas semangat dan nasihat daripada anda. moga segalanya berjalan lancar. Amin.