Wednesday, June 24, 2009

Tanggungjawab sosial dan rumahtangga

Semakin usia rumahtangga mencecah angka-angka dari nol ke tahun-tahun seterusnya - semakin banyak tanggungjawab sosial yang terpaksa dikeduakan mahupun diketepikan langsung.

Suatu ketika, saya begitu aktif dalam Kor Askar Wataniah Malaysia berpengkalan di Kuching...tahun ini genap 12 tahun perkhidmatan saya. Entah mengapa semasa remaja dan meningkat dewasa jiwa bara saya telah membawa saya begitu agresif dan ingin memiliki ilmu ketenteraan untuk dibawa dalam kehidupan biasa.

Dalam tempoh itu telah banyak pengalaman pahit manis yang saya lalui di samping ilmu ketenteraan yang saya perolehi.

Walau bagaimana pun, sejak kebelakangan ini, saya mula tidak aktif untuk turun latihan bulanan. Setiap setahun ke dua tahun, saya hamil dan beranak kecil semula. Itulah antara penyumbang kepada ketidakaktifan saya.

Sebenarnya, suka sekali saya beraktiviti sihat seperti ini. Bukan sahaja dapat ber'exercise' dengan aktiviti kawad kaki dan sukannya, kita juga berpeluang bergaul dengan bermacam jenis manusia dari pelbagai bidang dan latar pendidikan yang berbeza.

Kini, dengan berat hati kemungkinan saya akan berhenti berkhidmat kerana lebih menumpukan perhatian dan tanggungjawab terhadap anak-anak yang masih kecil.

Saya juga meletakkan bidang penulisan sebagai salah satu tanggungjawab sekaligus minat yang tak mungkin saya kuburkan dari jiwa dan hati saya.

Moga ada hikmah di sebalik pengorbanan ini...

No comments: