Sunday, March 07, 2010

Anak-anak moden...

Sekarang saya sudah lega meninggalkan anak-anak di rumah tanpa perlu risau mereka bermain-main di luar rumah dengan cuaca yang agak kurang menyenangkan ketika ini.

Anak-anak saya si 'Irfan, Adib dan Ifah sudah pandai menggunakan laptop dan melayari internet. Mereka gembira dengan permainan dalam Mickey Mouse Clubhouse ataupun Barbie.Com.

InsyaAllah, saya akan melatih Irfan untuk membina blog peribadinya sendiri bagi menggalakkan anak-anak mempergunakan internet ke arah yang bermanfaat.

Syukur. Seronok anak-anak moden dengan segala kemudahan canggih yang tak pernah kita kecapi di zaman kanak-kanak kita dulu.

Kalau dulu, zaman 80-an hingga 90-an saya, kakak, abang dan adik-adik hanya tahu main batu seremban, main pondok-pondok, main tikam gelang getah, main guli, main cengkek dan main tikam selipar dengan bola tennis...kemudian berlari-lari pusing padang...lari bola rounders namanya...saya pun tak tahu apa permainan itu sebenarnya - wah..begitu seronok sekali semasa zaman kanak-kanak.

Sekarang semuanya bertukar. Anak-anak terbiasa duduk di rumah bermain games atau internet tapi saya tetap membawa mereka pergi beriadah sekali-sekali seperti pergi berenang atau berlari-lari di Pustaka Negeri. InsyaAllah dengan zaman global ini, jiwa anak-anak tidak akan terpesaong dengan gejala yang kurang sihat dengan adanya pemantauan daripada ibubapa itu sendiri. Itulah kelebihan yang kanak-kanak dapati pada zaman serba teknologi ini.

2 comments:

Penabahari said...

zaman membesarkan anak-anak paling mencabar kita.

Maslina Mahbu @ Armiza Nila said...

Betul tu bang, saya sendiri merasakan amat tercabar dengan olah anak2 zaman moden..pandainya bercakap mengalahkan kita....moga sentiasa di bawah perlindungan dan pertunjuk hidayah Allah. Amin.