Thursday, May 03, 2007

Penerangan Penciptaan Cerpen oleh saudara Roslan Jomel

Dewan Sastera Mei 2007.

Salam.

Terima kasih kepada sdr Armiza kerana membaca.

Di DBPKL, majalahDewan Sastera bulan April telah saya beli pada 27 hb Mac lagi. Saya tidak akan menghuraikan isi kandungan cerpen satira itu kerana sdr Mohd Mansur Abdullah telah menganalisis teks cerpen ini di dalam majalah Dewan Sastera pada bulan Mei. Dapatkan sahaja isu bulan Mei Dewan Sastera di Kedai Buku DBPCS sesegera mungkin.

Saya tidak percaya bahawa teks sastera bersifat monotonous realisme. Hidup ini tidak sepenuhnya berlaku dalam susunan kronologi. GabrielGarcia Marquez menulis cerpen2 dan novel2nya dengan aneh dan lucu untuk menyindir pihak penjajah. Pergelutan jiwa dan simpang siur perasaan tidak mungkin dapat ditulis dengan mengikut tangga2 plot penceritaan konvensional. Manusia itu sendiri pelbagai perwatakannya. Kita sendiri maklum akan keganjilan hidup di atas dunia realiti. James Joyce telah memulakan penceritaan dengan menggunakan teknik di bawah sedar sebegitu ilmiah dan berkesan. Inilah hakikat hidup dalaman manusia yang memasuki akal dan perasaan pembaca sekian lama.

Sekiranya sdr Armiza berkesempatan membaca artikel terkini sdr Faisal Tehrani dalam majalah Dewan Sastera isu bulan Mei nanti, tentulah sdr Armiza memahami kepentingan makna daripada penciptaanbentuk. Dedahkan diri dengan isi kandungan pembacaan yang mencabar akal fikiran atau yang membuka horizon baharu penulisan. Supaya saya atau sdr Armiza sedar bahawa, dunia ini luas. Bukan sekecil pin penyepit rambut. Belajar dari pengalaman besar karya orang lain, akan membantu penulisan kita sendiri juga nantinya.

Dan pintu sastera itu sendiri tidak pernah berkunci, masuklah dengan bebas.

Salam.

1 comment:

roslanjomel said...

Salam.


Terima kasih sekali lagi..