Friday, November 23, 2007

Aduhai Munifah Basyirah

Munifah sudah enam bulan lebih.

Puteriku ini cukup istimewa bagi saya. Mana tidaknya, dalam usia baru enam bulan Munifah sudah pandai "bertetey"[berdiri sambil memegang tepi katil ataupun sekurang-kurangnya badan Mak Wa-nya ketika Mak Wa duduk].

Munifah sudah pandai berinteraksi dan cepat menangkap perbualan orang lain.

Munifah akan berhenti menyusu lalu menoleh ke arah suara bila mendengar perbualan orang.

Dia agak aktif. Saya tidak sempat melihat Munifah meniarap. Dia terus "meranggung" [merangkak] lalu bertetey. Kini, dia cuba-cuba hendak Dang-Di [Berdiri] .

Saya terhibur dengan gelagat Munifah.

Pagi-pagi Munifah bangun Subuh bersama saya. Bila hendak ke pejabat, saya serahkan Munifah kepada Mak. Bila melihat saya turun tangga, Munifah akan menangis. Lagaknya meronta-ronta hendak mengikut saya. Kasihan saya melihat dia merengek-rengek dalam pelukan mak.

Bila balik kerja, Munifah cepat-cepat memasang telinga mendengar saya memanggil namanya. Kadang-kadang saya tidak sempat menukar pakaian kerja lalu menyambut dia serta terus menyusukannya.

Munifah begitu intim dengan saya. Seolah-olah tidak mahu berpisah dan sentiasa mahu dalam pelukan dan belaian saya. Saya dapat merasakan kehangatan dan keakraban Munifah dengan saya tika memeluknya.

Semoga Munifah Basyirah menjadi anak yang solehah dan berjaya di dunia dan akhirat.

No comments: