Wednesday, November 14, 2007

Yang Namanya Sahabat dan ....Sambutan Birthday

kek birthday yang sudah dipotong...emmmmm....sedapnya

bergambar kenangan bersama Siti Zaharah, Faiz dan adiknya....
[kek birthday coklat yang disponsor oleh Siti Zaharah - 3 lilin besar + 2 lilin kecil.....]

3 November 2007 = 22 Syawal 1428H, rakan sepejabat lama saya, Siti Zaharah, anaknya dan dua orang adiknya berambeh ke gubuk saya.

Saya sengaja mempelawa Siti beraya sambil berambeh makan tengahari di gubuk saya. Sementelahan suami saya tiada di rumah. Bolehlah kami bersenang-senang menikmati hidangan sambil bersembang nanti.

Saya hanya menyediakan nasi wangi putih, kari ayam, sambal belacan tumis, sup sayur bayam dan lobak masin goreng untuk makan tengahari itu. Dari tengahari sehinggalah lewat petang Siti bersembang bersama saya.

Adik2nya dan anaknya Faiz sampaikan tertidur di ruang TV.

Saya dan Siti asyik bersembang macam tak pernah berjumpa untuk sekian lama.

Selepas Asar sebelum pulang ke rumah, Siti sekeluarga sempat mandi dulu di gubuk kecil saya itu. Saya tumpang senang hati bila melihat mereka 'sik duak tiga' berada di rumah saya. Saya senang bila tetamu saya begitu. [Buatlah macam rumah sendiri - saya relakan asalkan tetamu berasa selesa].

Setelah semuanya selesai berkemas, tibalah pula acara meniup lilin - menyambut ulangtahun kami bersama yang sudah pun terlewat tarikhnya iaitu Siti pada 9 Oktober dan saya 11 Oktober tahun yang sama.

Itulah istimewanya persahabatan saya dengan Siti. Kami punya citarasa yang sama dan insyaAllah akan ngam sehingga ke akhir hayat sambil menyusuri hari-hari mendatang dengan aman dan harmoni.

Saya terharu sebenarnya kerana Siti sanggup membeli kek harijadi khas untuk kami berdua itu. Nilai keakraban yang Siti tunjukkan dalam perhubungan kami setakat ini jarang saya rasai dengan sahabat2 perempuan saya yang lain. Dia cukup istimewa di mata saya. Saya hanya berdoa agar Siti akan terus dilimpahkan rahmat dan anugerah daripada Allah akan kebaikan hatinya terhadap saya.

Dengan Siti Zaharah - sahabat baik saya ketika sama2 pertama kali bertugas di POLIKU tahun 2001, kekal bukan sahaja sebagai sahabat baik saya malahan sudah seperti adik-beradik. Hubungan kami ini, hanya Allah yang Maha Mengetahui betapa tinggi nilainya.

Meskipun saya sudah tidak sama lagi bekerja dengan Siti, kami tetap bertemu dan Siti kerap kali mengadakan kunjungan ke gubuk saya. Saya memang cukup bertuah memiliki sahabat seperti Siti. Sememangnya kita harus menghargai kehadiran orang sebegini dalam hidup kita.

Dan saya merasakan Syawal tahun ini agak berbeza dengan tahun2 lepas kerana ramainya sahabat2 lama saya kembali ke gubuk saya sesudah sekian lama tidak bersua.

Kalau saya ceritakan semuanya di sini, pasti hati rapuh saya ini akan terus meruntun kepiluan. Itulah namanya hati seorang sahabat yang begitu menghargai kehadiran seorang sahabat anugerah Yang Maha Kuasa.

Armiza Nila

No comments: