Wednesday, November 26, 2008

Kematian dan di sebalik cerita tentangnya...

Dalam bulan November 2008, banyak berita kematian yang saya terima. Baik dr kalangan kawan-kawan, keluarga mahupun jiran tetangga.

Tidak kurang banyaknya cerita-cerita di sebalik kematian.

Mati kerana sakit tua, mati muda kerana serangan kancer - Hepatitis B, mati mengejut kerana serangan jantung dan pelbagai versi musabab kematian.

Di sebalik kematian, sebagai manusia yang juga bakal menemui-Nya, menjadi adat atau satu kewajaran menziarahi keluarga si mati di samping memberi penghormatan terakhir pada arwah.

Namun tidak banyak yang tahu di sebalik penziarahan itu, ada sesuatu yang terjadi kepada mereka yang lemah semangatnya. Lebih mudah saya katakan iaitu badi mayat.

Seorang kawan bercerita, bagaimana selepas dia menziarahi arwah, sekembalinya dari rumah arwah ke rumahnya - ketika membancuh teh untuk suami tercinta, dia terhidu bau yang sungguh wangi seperti bau kapur barus, kemenyan, gaharu [alat-alat untuk mandi jenazah) sehingga berbulan-bulan lamanya di mana sahaja dia berada.

Dia kemudian dibawa suaminya berubat dengan orang alim ulama [bomoh yang mengikut perubatan Islam]. Sahlah dia terkena badi mayat. Setelah berubat barulah dia pulih sehingga kini.

Saya sendiri semasa masih anak dara, sering mengalami demam panas beberapa hari selepas menziarahi jenazah keluarga kawan-kawan. Dek kerana lemah semangatlah saya menghadapi keadaan seperti itu. Sejak dari itu, kalau bukan benar-benar keluarga atau kenalan rapat, saya tidak dapat menziarahi arwah sekiranya jenazah masih berada di dalam rumah. Saya akan menziarahi selepas jenazah dikebumikan.

Sekarang bila sudah bergelar isteri kewajaran dalam bermasyarakat menuntut saya untuk lebih kuat semangat bila menziarahi jenazah.

Begitulah. Adat mati dan adat hidup.

Armiza Nila
Kpg Semariang Batu
26 Nov 2008

No comments: