Thursday, December 11, 2008

Aidil Adha - Antara Pengorbanan dan Perhubungan

Aidil Adha, berlalu sudah 4 hari sehingga hari ini [10, 11, 12 dan 13 Zulhijjah].

Di corong speaker Surau Nurul Khair kampung Semariang Batu tadi malam masih berkumandang suara takbir memuji Illahi...Allahuakbar..Allahuakbar..Allahuakbar...Laaillahaillallahu wallahuakbar....Allahuakbar walillahil hamd...

Terasa kali ini meriah sambutannya meskipun kami tidak mengadakan korban lembu atau kambing kerana masih 'berhutang' aqiqah anak-anak yang belum habis ditunaikan.

Rumah ibu paling meriah tatkala anak-anak, cucu cicit dan sanak saudara berkunjung seawal jam 8.00 pagi.

Selepas melawat ibu di rumahnya, saya dan keluarga terus berkunjung ke rumah bapak saudara suami di Taman Sukma - Amit Najir dan menyusul kemudian ke rumah ibu mertua di Kpg Sinjan. Jam 3.00 petang, kami berangkat pula ke kampung terus memenuhi jemputan doa selamat anak jiran di Semariang Batu.

Rumah saya tidak kurang tetamunya...dari petang hingga ke malam tetamu dr kalangan saudara terdekat dan rakan sepejabat dari Semenanjung seronok berhari raya bersama saya.

Terima kasih untuk semua... :-)

Semoga pengorbanan dan persaudaraan sesama kita umat Islam semakin erat meskipun zaman globalisasi ini menuntut kita untuk lebih mementingkan karier masing-masing namun masih ada ruang untuk kita menjalin kemesraan...

Armiza Nila
Semarirang Batu
14 Zulhijjah 1429H

No comments: