Monday, January 26, 2009

Lawatan Rasmi, Ziarah Tidak Rasmi dan Perjumpaan Kebetulan

Alhamdulillah, malam tadi saya baru pulang dari lawatan rasmi ke Politeknik Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah , Shah Alam, Selangor. Kami berlima sahabat sepejabat menginap di hotel Noble di sekitar Kuala Lumpur.

Lawatan rasmi yang diketuai oleh KJKK itu amat bermakna buat kami yakni KKKUC - sebuah pejabat yang kecil belajar dari sebuah pejabat yang besar seperti PSA. Banyak ilmu dan pengalaman baru yang diberikan kerjasama yang cukup baik oleh staf pentadbiran PSA dalam meningkatkan lagi mutu kerja di pejabat nanti. Terima kasih kepada sesiapa saja yang terlibat dalam penganjuran lawatan rasmi ini.

Kebetulan kerana tidak ada tiket balik ke Kuching pada hari Sabtu, maka kami terpaksa memanjangkan perjalanan ke hari Ahad. Oleh yang demikian, saya mengambil kesempatan ini untuk menziarahi Wira Bukit Sdn. Bhd. milik Helmy Samad - anak SN A Samad Said di Kota Damansara. Ada sesuatu yang kami bincangkan. Alhamdulillah, Helmy menerimanya dengan baik. Saya ingat kata-kata Helmy yang penuh bermakna - yang datang dari suara hati ayahnya jua iaitu "Biar tak kaya duit, asalkan kaya ilmu dan budi" - kerana itulah [budi dan ilmu] yang akan dikenang orang sampai ke mati. Saya berbangga kerana dapat berbual bersama Helmy di pejabat Wira Bukit yang simple tapi menarik itu. Foto-fotonya akan saya siarkan kemudian. Terima kasih juga atas cenderahati dari Helmy untuk sahabat-sahabat Angkatan Pengkarya Indie di Sarawak. Juga terima kasih kepada saudara Kamal yang mengatur perjalanan perjumpaan saya dengan Helmy Samad. Moga selepas ini akan ada lagi pertemuan2 seumpama ini.

Semasa menunggu di balai berlepas seorang diri di Gate 4, saya terserempak dengan saudara Jong Chian Lai - penerima Sea Write Awards 2007 - penulis Sarawak lalu menegurnya.

Kami pun duduk bersebelahan. Saya pun lalu mengambil kesempatan itu berbual sekitar penglibatan sastera beliau dan perkembangan terbaru penulisan beliau. Saya mendengar suara hati Jong dengan cukup teliti. Alangkah! Nasib para penulis Sarawak! yang sudah terikat dengan mana2 pihak. Sedangkan penulis yang ada nama seperti Jong menghadapi masalah seperti itu, inikan pula kita penulis kecil.

Pada saya, kita tidak perlu lagi mengharap pada ehsan orang lain yang membuat kerja tanpa keikhlasan - yang memandang orang lain dengan sifat pesimis yang tidak mendatangkan keuntungan pada dirinya. Akibatnya para penulislah yang menjadi mangsa keadaan yang disengajakan ini. Sampai bilakah mentaliti orang-orang kita ini akan begini?!

Sekarang ini, banyak peluang penulis Sarawak di seluruh Malaysia. Kita tidak harus berada di kelompok Sarawak sahaja. Kita harus berani melawan arus. Kita harus bersedia meredah lautan dan merimbak hutan tua menjadi terang - itu pun jika kita yakin kita boleh berjaya dan hidup di dunia penulisan.

Kepada Jong, saya menyeru beliau untuk berblog lantas beliau meminta alamat blog Roslan Jomel dan saya sendiri. Kami juga sempat berbual sekitar penulis muda Malaysia yang sudah terkenal seperti Faisal Tehrani dan Nisah Haron - yang berani menjadi penulis sepenuh masa sedangkan mereka mempunyai latar belakang pendidikan yang cukup membanggakan!

Bagi saya, kita mau apa dalam penulisan? Itu terpulang kepada niat masing2. Kepuasan dalam berkarya sebenarnya lebih berharga dari segala-galanya.

Begitulah kisah pengembaraan saya kali ini - di awal tahun 2009 di Kuala Lumpur - kota Metropolitan dan Kosmopolitan!

Armiza Nila
Semariang Batu, Kuching
26 Januari 2009
"Gong Xi Fa Chai"

No comments: