Wednesday, May 27, 2009

Guru oh Guru

Sedari mengenal ABC, 123, ALIF BA TA - saya sudah hidup begelumang dengan guru.

Namun tidak banyak nama guru yang masih kuat di ingatan saya.

Saya mula bersekolah semasa berusia 7 tahun di SRK Muhibbah, Seberang Pending, Kuching. Ketika itu saya belum mengenal huruf apa-apa pun dengan bersungguh-sungguh. Seingat-ingat saya, saya menduduki tempat ke-19 di antara hampir 30 lebih pelajar darjah Satu di kampung terpencil itu.

Tahun kedua, saya tidak menghabiskan pelajaran di situ sebaliknya mengikut keluarga berpindah ke Kpg Semariang Batu, Petra Jaya, Kuching iaitu ketika usia delapan tahun.

Di situlah bermulanya detik persekolahan yang mencabar bagi saya. Saya mula menunjukkan minat pada pelajaran sehingga menduduki tempat ke 8, 7, 6 dan pada tahun-tahun seterusnya saya dapat memperbaiki kedudukan ke tempat ke -4 mahu pun ketiga.

Antara guru-guru gigih yang saya masih ingat ialah Allahyarham Cikgu Ramzi yang mengajar Bahasa Inggeris Darjah 4 dan 5. Ketika itu semangat bersaing begitu rancak di antara kami. Saya sendiri sering berebutan mengangkat tangan mencuba menjawab setiap soalan yang diajar Cikgu Ramzi. Saya rasa sungguh indah dan seronok ketika itu. Cikgu Ramzi seorang yang sangat baik dan rajin. Dia berusaha bersungguh-sungguh memajukan anak-anak pelajar di kampung yang masih serba kekurangan ketika itu dalam tahun 1983.

Ketika di darjah 5, saya bertemu pula dengan Cikgu Jaya Suria yang mengajar Sains dan Matematik. Dia sungguh baik hati dan pemurah orangnya. Setiap kali selepas ujian dijalankan dan apabila keputusan dikeluarkan, pelajar yang mendapat markah paling tinggi di kedudukan ketiga, kedua dan pertama pasti tersenyum ria kerana mendapat habuannya. Kami akan mendapat RM1, RM2 atau RM3 seorang. Begitu cara galakan cikgu ketika itu. Kerana semangat belajar yang berkobar-kobar saya pernah terpilih untuk menghadiri kelas tambahan di bawah bimbingan Cikgu Jaya Suria untuk menghadapi Penilaian Darjah 5.

Antara guru yang masih saya ingat ialah Cikgu Hassan yang garang tapi tegas mengajar Bahasa Malaysia. Kami takut dan hormat pada beliau yang begitu kuat disiplinnya. Guru disiplin yang masih saya ingat dan pernah menghukum kami sekelas pula ialah Cikgu Zaidi. Jika kami buat bising di dalam kelas semasa ketiadaan guru, kami akan dihukum berdiri di tengah panas matahari di sepanjang jambatan sekolah kami itu sambil kedua belah tangan memegang kedua belah telinga secara bersilang. Sehingga kini saya tersenyum mengingati kenakalan kami itu.

Guru yang saya kasihi lain pula kisahnya. Beliau ialah Ustazah Asiah. Ketika itu, sebagai Pengawas Sekolah, kami mengenakan T-Shirt putih bertali leher dan berskirt pendek. Entah macamana saya terpengaruh dengan kebijakan dan kepandaian Ustazah Asiah mendidik kami dalam pelajaran Agama Islam. Bagaimana seorang wanita wajib mengenakan tudung kepala menutup auratnya keseluruhan kecuali muka dan kedua belah tangan.

Seusia 11 tahun (saya belum baligh) alhamdulillah kerana cepat mendapat hidayah. Saya pun mengenakan baju kurung dan tudung seperti saranan ustazah. Saya pun rajin mengaji dan menghafal Surah-surah pendek dalam Muqaddam sehingga terpilih mewakili sekolah dalam pertandingan menghafal surah. Saya berterima kasih kepada guru-guru yang telah mendidik saya menjadi manusia berguna dan beriman ketika itu.

Sesuatu yang amat mengecewakan semasa di sekolah rendah apabila saya begitu leka dengan bermain bersama rakan-rakan yang kurang berminat dalam pelajaran. Sehinggalah Penilaian Darjah Lima saya tidak mendapat keputusan yang agak memuaskan. Apabila di Darjah Enam, saya mula giat belajar sehingga kembali ke kedudukan asal.

Bila di sekolah menengah di SMK Petra Jaya, Kuching, di situlah detik keinsafan saya benar-benar berkembang.

Saya mengenali guru-guru yang benar-benar gigih memandaikan pelajarnya. Namun tidak banyak juga nama guru yang boleh saya ingat. Yang paling berkesan ialah guru Matematik saya iaitu Puan Ho. Saya mula berminat dalam pelajaran Matematik sehingga mendapat C3 dalam SRP. Satu keputusan yang boleh dibanggakan ketika itu bagi seorang anak Melayu. Diringkaskan cerita saya mendapat keputusan yang baik dari Tingkatan 1 hingga Tingkatan 3 dan berolah A dalam SRP.

Ketika di Tingkatan 4 dan 5, saya mula remaja dan menghadapi cabaran yang banyak untuk menghadapi SPM. Berkat bertemu dengan guru-guru yang penyayang seperti Cikgu Nik Azizan, Cik Rohana dan Cikgu Fatimah Zaharah, saya menjadi pelajar yang cemerlang di sekolah.

Sedari Tingkatan 4, saya tidak terpengaruh dengan 'honey moon' sebelum SPM. Saya bersyukur kerana diajar, dibimbing dan dididik oleh guru-guru yang dedikasi seperti Cikgu Nik Azizan yang mengajar Bahasa Melayu, Cikgu Rohana yang mengajar Kesusasteraan Melayu dan Cikgu Fatimah Zaharah yang mengajar Matematik.

Merekalah yang telah mendidik saya menjadi insan yang berguna dan mendapat pekerjaan yang baik hari ini.

InsyaAllah, saya akan menghuraikan lagi pengalaman manis semasa di tingkatan 4 dan 5 bersama guru-guru yang saya sayangi ini.

Guru oh Guru...hanya Allah yang dapat membalas jasa-jasa baik kalian. Semoga mendapat berkat dan rahmat dari Illahi kerana mendidik kami anak-anak muridmu yang tidak pernah melupai kalian. Semoga kalian hidup dengan tenang dan aman damai walau di mana kalian berada.

Armiza Nila
SEMARIANG BATU - PETRA JAYA

No comments: