Friday, May 22, 2009

Ibu - Kaulah Segalanya

Alhamdulillah - sehingga ke saat ini, saya masih berada di kesampingan ibu tercinta.

Saya nekad membina rumah kampung tidak jauh dari rumah ibu dengan alasan tidak mahu berjauhan dengan ibu.

Walaupun saya bukan anak bongsu [ada tiga orang lagi adik di bawah saya] namun kemanjaan dan keakraban hubungan saya dengan ibu agak luar biasa.

Saya amat mengasihi ibu dengan sesungguh-sungguhnya.

Ibu - Kaulah segalanya bagiku.

Saya terkilan dengan kesungguhan dan kemuliaan hati ibu.

Tatkala cuaca buruk, langit mendung kelabu atau hujan turun mencurah-curah, ibu akan berlari ke rumah saya di belakang rumah ibu dalam jarak kurang lebih 50 meter melalui jambatan panjang, semata-mata risaukan anak-anak kecil saya yang di bawah jagaan pengasuh. Tatkala saya tiada di rumah kerana bekerja dan dalam keadaan sebegitulah ibu memberi perhatian pula kepada anak-anak saya.

Saya begitu terhutang budi pada ibu.

Ibu tidak pernah menyakiti hati saya. Bagi saya, ibulah syurga dunia. Ibu tempat mengadu, ibu tempat bercerita segala-galanya tanpa hijab. Ibulah penyejuk hati saya di kala duka.

Ibu juga seorang yang pemurah dan suka bersedekah kepada jiran-jiran dan anak-anak kecil. Ibu tidak pernah membezakan kasih sayangnya terhadap anak-anaknya meskipun kehidupannya sendiri tidaklah sesenang mana.

Saya masih ingat, kerana ibu seorang yang buta huruf, dia pernah berkata, "Ibu hantarkan kamu ke sekolah asalkan kamu tahu nombor bas,". Gelihati kami adik-beradik mendengarnya apabila teringat kata-kata ibu itu. Namun, Allah Maha Adil, meskipun ibu bukan orang yang terpelajar, tapi anak-anak ibu berjaya disekolahkan dan dapatlah menjawat pekerjaan yang boleh membina hidup masing-masing berkat kesungguhan ibu.

Kalau nak diceritakan semuanya, begitu banyak pengorbanan ibu. Untuk kali ini, mungkin hanya sedikit. Namun untuk lain kali, saya akan mengungkapkan lagi pengorbanan seorang ibu selagi hayat dikandung badan.

Semoga Allah sentiasa melindungi, memelihara dan memberi rahmat kepada ibu yang kini usianya sudah mencecah 64 tahun tetapi masih cergas tanpa sebarang penyakit kronik, alhamdulillah.

Ibu - kaulah ratu hatiku.

Mungkin catatan ini bersifat peribadi, tapi saya suka sekali menceritakannya di sini. Moga-moga ada iktibar yang bakal kita nikmati bersama.

Armiza Nila
Semariang Batu.

No comments: