Monday, June 08, 2009

Karya-Rumahtangga-Kerjaya

Antara karya-rumahtangga-kerjaya, semuanya sama penting.

Dan sebagai seorang wanita yang berhati waja, saya menempuhnya dengan penuh kesabaran meski kekadang puting beliung membelah perasaan lembut seorang perempuan.

Saya sedang menggulati buku Datuk A. Samad Said yang dihadiahkan kepada saya sekali dengan autograf berharganya iaitu Edisi Santai - Ilham Di Tepi Tasik. Salah satu tajuk yang menarik perhatian saya ialah 'MENGAPA SALMI MANJA BERHENTI MENULIS?' Saya terus sahaja membuka bahagian itu kerana ia sedikit bersangkut paut bakal menghantui diri saya selaku penulis bukan sepenuh masa dan seorang wanita berkarier di samping perlu melengkapkan diri dengan ilmu rumahtangga dan kerja-kerja karya.

Saya menelitinya. Oh! Begitulah cabaran-cabaran yang terpaksa para wanita kuat menghadapi dan mendepaninya. Wanita mudah merajuk dan menunjukkan protesnya secara halus yang kekadang tidak pernah terfikirkan oleh sang suami. Sehingga pada satu-satu ketika mereka sanggup mengorbankan kepentingan dan keghairahan mahupun kepopularan dirinya semata-mata mahu menyelamatkan rumahtangganya - demi suami dan anak-anaknya.

Apa pun, saya mengambil iktibar daripada pengalaman para seniman yang lepas agar saya dapat ditunjuki jalan dan diberi hidayah untuk terus tabah menghadapi realiti ini.

Saya baru permulaan menggulati esei santai Pak Samad ini. Kerana saya menggemari tulisan beliau, saya cuba menghabiskan semua karya-karya beliau yang saya ada. Saya memang amat menyenangi segala liuk lenggok kesenian Pak Samad dan saya tidak tahu kenapa jiwa saya begitu dekat terhadap beliau dan karyanya.

Armiza Nila
Kuching
8 Mac 2009

No comments: