Friday, June 19, 2009

Manusia dan Psikologi

Sejak mengenali dan bergaul rapat dengan Pegawai Psikologi di pejabat saya, sedikit sebanyak ilmu psikologinya menempiasi diri saya.

Suka sekali saya dan beberapa rakan-rakan sepejabat ketika minum pagi sambil berbual tentang manusia dan psikologinya.

Kata Sam, "Manusia itu sebenarnya hebat, bioteknologi bisa dibuatnya, penciptaan senjata nuklear bisa diciptanya dan lain-lain kecanggihan teknologi tidak menjadi masalah. Yang menjadi masalahnya sekarang ialah jiwa manusia itu sendiri. Manusia yang kebanyakannya tidak bersyukur atau mensyukuri segala nikmat yang diberikan kepadanya lantas mengabaikan segala tanggungjawab yang telah dipundakkan ke bahunya. Itulah yang menjadikan dunia sekarang ini penuh dengan kekacauan."

Kami mendengar dengan penuh minat kerana manusia-manusia ini berada di sekeliling kita. Bak kata hadis Nabi S.A.W. "Allah tidak akan merubah nasib sesuatu kaum itu sehingga kaum itu mengubah nasibnya sendiri".

Ayat ini sudah cukup jelas menguji manusia itu sendiri. Ya, sememangnya kita dilahirkan ke dunia ini untuk menghadapi ujian dan dugaan dariNya.

Saya tidak berupaya mengungkap ayat-ayat Al-Quran mahu pun hadis dengan kukuh kerana kedangkalan ilmu. Cukuplah apa sahaja yang keluar dari minda tulus dan ikhlas dari hati saya sendiri.

Keberkatan hidup itu sendiri bergantung kepada amalan dan ibadat yang kita lakukan sehari-hari. Baik buruk amalan harian kita sedikit sebanyak akan menempias keberkatan hidup kita.

Waima tempat kerja kita itu sumbernya halal, tapi kelakuan dan perbuatan kita yang menyeleweng akan menjadikan kehalalan itu hilang keberkatannya.

Na'uzubillahiminzhalik. Marilah kita ingat-mengingati.

Armiza Nila
Kuching
19 Jun 2009

No comments: