Wednesday, January 20, 2010

Musim Buah 2009 Belum Habis

Sejarah dalam hidup saya perlu direkod untuk kenangan. Tahun 2009 merupakan tahun buah. Raja buah iaitu Durian mengambil tempat teratas dalam senarai buah yang masuk ke rumah saya. Sudah beberapa kali saya memborong Durian yang dijual rakan sepejabat dari Taiee Serian. Saya tidak takut membelinya kerana kebanyakan buahnya berkualiti. Semalam saya menikmati Durian yang sungguh manis.

Selain durian, buah lain yang turut naik ialah rambutan, langsat, manggis dan cempedak. Hari-hari meja makan kami dipenuhi buah-buahan tempatan. Anak-anak saya pun turut suka makan durian mahupun rambutan. Adib paling suka cempedak dan durian. Ifah suka durian. Irfan saja agak memilih. Dia makan apple, orange dan grape saja.

Saya yang agak kurang berminat makan durian jadi ketagih pulak makan durian. Selain dimakan, saya membuatnya tempoyak dan jem durian. Mengenangkan adik dan kakak yang jauh di Bintulu dan Miri, saya bertekad membeli durian yang murah untuk dijadikan tempoyak atau jem durian supaya adik-beradik yang jauh rata dapat menikmatinya sebagaimana saya dan keluarga.

Alhamdulillah rezeki murah tahun ini.

Macam raja buah masuk ke dalam rumah.

Mudah-mudahan bertambah rezeki. Amin.


Armiza Nila
Semariang Batu
20 Januari 2010

No comments: