Wednesday, March 17, 2010

Nikmat kesihatan


Saiz badan yang besar tidak menjamin bahawa seseorang itu selamanya dalam keadaan sihat.


Bahawasanya penyakit tidak pernah mengenal ukur saiz badan, usia mahupun jantina. Kita tidak pernah menjagka bahawa tetiba kita diserang penyakit yang jarang kita hadapi lantaran kita terlalu sibuk dengan kerjaya, keluarga mahupun hobi samada yang menguntungkan atau pun tidak.


Bila sesuatu penyakit menimpa, ketika itulah baru kita sedar betapa nikmatnya kesihatan yang Allah berikan kepada kita selama ini yang mungkin tidak pernah kita pedulikan atau fikirkan. Dek kerana asyik melayani tuntutan suami dan anak-anak dan bermacam lagi 'family matters' kekadang kita lalai dengan keperluan atau kewajaran terhadap tubuh badan diri sendiri.


Dalam tempoh berdiet yang begitu mendadak dan penurunan berat badan yang mengujakan, tidak mustahil penyakit lama akan timbul atau menyerang kita. Tetapi semua ini berlaku tanpa kehendak kita atau tanpa kesedaran kita memikirkannya terlebih dahulu.


Ya Allah! Moga ujian mahupun dugaan yang Kau berikan menjadi pertunjuk dan hidayah kepada hamba-Mu yang selama ini terlalu menurut nafsu makannya tanpa memikirkan kesan kesihatan terlebih dahulu.


Kita bersyukur kerana di Malaysia rakyatnya terlebih 'makan' tetapi marilah kita memandang rakyat negara lain seperti Afrika, Indonesia mahupun Filipina yang dhaif dan kurang 'makan' apatah khasiatnya.


Mari kita sama-sama renungkan.


Armiza Nila

life from Semariang Batu

17 Mac 2010


p/s - waktu rehat yang dimanfaatkan....

No comments: