Monday, March 29, 2010

Baca Puisi Angkatan Pengkarya Indie Mac 2010...

telah berlangsung pada 27 Mac 2010 di Amphi Theatre Kuching Waterfront jam 5 hingga 6 petang.

Saya tidak sangka penyertaannya cukup baik terutama daripada kerabat API sendiri juga jemputan dari Dewan Bahasa dan Pustaka Cawangan Sarawak saudara Abang Patdeli Abang Muhi. APAM yang mendeklamasikan puisinya sendiri barangkali, bertajuk Melayu Tidak Pernah Lupa - cukup panas dan menarik dan kami daripada warga API begitu menghormati dan merakamkan jutaan terima kasih kerana beliau menyokong usaha kami tanpa memilih bulu.

Antara penyair API yang terlibat didahului oleh Iman Daud, Zakaria Abdul Manan, Yusuf Fansuri, Fadzillah Bujang, Kuntum Kenyalang, Armiza Nila, Sajali Mohamad, juga penyair dari Bintulu - orang baru yang tak sempat tulis namanya dan ramai lagi. Masing-masing telah mempersembahkan lagu puisi dan puisi yang tersendiri.

Saya melihat kini KWF takkan sunyi lagi kerana Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negeri Sarawak - JKKNS telah dan bakal menganjurkan acara kesenian pada setiap bulan di samping pameran-pameran barang-barang tradisi Sarawak. Sempat saya menonton gelagat penyanyi cilik yang mempersembahkan "Tiru Gaya Artis".

Sementara itu, saya sempat bergambar untuk dilukiskan wajah kartunis oleh kerabat API seorang pelukis - Niki di perkarangan AT KWF dengan harga RM10.00 ...kaler hitam putih. Irfan begitu teruja dengan pengalaman barunya bersama saya.

Saya berharap selepas ini akan ada lagi acara baca puisi bagi menyemarakkan lagi aktiviti kesenian di KWF pada tahun ini dan masa mendatang.

Armiza Nila
Kuching
29 Mac 2010

No comments: