Sunday, May 02, 2010

Tajwid dan Taranum

Sejak April 2010, sudah tiga kali saya dan rakan-rakan sekampung yang terdiri daripada abang, anak-anakbuah dan orang-orang kampung tua dan muda haji atau bakal haji, sama-sama mengikuti kelas pendidikan Al-quran di Surau Nurul Khair, Kampung Semariang Batu.
Kali ini kami membaca dari surah Al-Waqiah dengan bacaan lagu Muratal - baca cepat - nada datar - tapi tajwid masih dijaga (nada tinggi rendah, naik turun).

Kami diuji lagi dengan tajwid huruf-huruf Qalqalah - dal, tho, qaf, ba jim` (ditoqobaju). Mengenali qalqalah suqh-ro, kubro dan akbar...bukan sesuatu yang boleh dianggap enteng. Ia perlukan penelitian. Saya sendiri kekadang tersangkut-sangkut bila diuji ustaz dalam menilai tahap kefahaman tajwid kita.
Sempat juga diakhir pelajaran kami diajar taranum/ lagu Bayati Ashli (Qoror). Ada 8 jenis lagu dan terbahagi kepada pecahan menjadi 35 lagu/tune yang sebenarnya terpecah lagi menjadi 300 jenis lagu Al-Quran.

Antara lagu-lagu yang bakal dipelajari ialah :-
1. Bayati - 8 - 12
2. Soba - 4- 5
3. Hijaz - 4 -5

4. Nahawad - 5

5. Sika - 4

6. Rost - 4 - 5

7. Jiharkah - 4

8. Qufdah - Bayati 1- 2

Lagu pertama yang dipelajari ialah Bayati Ashli (Qoror/ (rendah tingkatan nada). Kami disuruh mempelajarinya dan mempraktikkannya dengan surah At-Tin ayat 1 hingga 3 sahaja.

Alhamdulillah.

Satu hari satu lagu, kata Ustaz Sehan

Maslina
Surau Nurul Khair
Kpg Semariang Batu
1 Mei 2010

No comments: