Saturday, June 05, 2010

Kesamaan tempat kelainan rasa

begitulah yang saya alami setelah hampir 8 hari selepas pembedahan BTL. Saya memilih cara ini kerana menghidap kencing manis dan berisiko tinggi terhadap kesihatan diri jika hamil lagi selepas kelahiran anak ke-4.

Alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar walaupun ketiadaan suami di sisi. Bersyukur ke hadrat Allah Taala kerana menganugerahi saya adik-beradik yang ramai dan mahu membantu di saat yang diperlukan. Jarang saya ditinggalkan suami berpergian sebegini lama dan jauh ditambah dengan saya yang sering memerlukan rawatan. Semuanya cabaran dan saya menerimanya dengan redha. Terima kasih yang tak terhingga kepada semua adik-beradik yang banyak membantu saya selama ini.

Sehingga hari ini barulah saya berupaya melayari internet dan menulis. Selama 5 hari saya hanya mampu terlantar baring menahan sakit dan bisa luka pembedahan tersebut. Dengan minum air gamat, jeli gamat dan pati ikan haruan, alhamdulillah luka beransur-ansur sembuh. Pada waktu itu hingga ke hari ini, saya hanya mampu membaca buku Jangan Bersedih. Saya berharap akan menghabiskan buku tersebut sebelum saya habis bercuti pada 11 Jun 2010.

Patutlah kerajaan memberi cuti sakit yang agak panjang iaitu 17 hari jika pesakit melakukan pembedahan kerana pemulihannya hendaklah serapi mungkin. Saya lakukan seadanya dan mengikut petua-petua keluarga yang pernah mengalaminya.

Terima kasih kepada rakan taulan, kaum keluarga dan jiran tetangga yang sudi menziarahi saya.

armiza nila
kpg semariang batu
5 Jun 2010

No comments: