Saturday, July 03, 2010

Ruang Waktu

Ingin saya punya ruang dan waktu agar terus bisa menulis.

Sejak menjalani pembedahan kecil, banyak halangan dan rintangan harus saya hadapi dan tidak kurang banyak pengorbanan yang harus dilaksanakan.

Kepergian suami yang berkursus di Kem Kemunting, Taiping Perak hampir dua bulan begitu menduga. Dalam keadaan kesihatang yang kurang mengizinkan, saya harus juga memapahkan diri untuk menguruskan persekolahan anak-anak. Untung tinggal dekat dengan ibubapa. Sedikit sebanyak ibu dan bapa banyak membantu dalam segala hal. Anak-anak dapat terus ke sekolah seperti biasa.

Alhamdulillah, saya sudah kembali bertugas meskipun mengalami sedikit ketidakselesaan akibat selesema, demam dan batuk. Agaknya terlalu lama berehat tubuh pun menjadi tidak kuat.

Kerap kali saya ingin menulis pada sebelah malam selepas pulang dari bekerja tetapi keletihan selalu mendahului keinginan itu. Selepas mendodoi dan memujuk anak-anak masuk tidur kebiasaannya mata turut mengantuk. Serasa rugi melanggani steamix yang hanya dapat digunakan pada hujung minggu - Sabtu dan Ahad. Tetapi saya tidak akan kecewa. Saya yakin, sekembalinya suami ke rumah setelah tamat berkursus, saya akan kembali menulis waima hanya tulisan picisan sahaja. Yang penting terus menulis waima hanya sepotong puisi.

Niat saya membeli laptop dan melanggani steamix agar terus dapat menulis dengan baik, saya harapkan akan menjadi kenyataan. Sekurang-kurangnya hasil pendapatan menulis yang sedikit itu dapat melangsaikan bayaran streamix RM110 sebulan pun amat memadai.

Semoga dipermudahkan segala urusan. Amin.

No comments: