Thursday, July 15, 2010

Aktiviti keagamaan dan kemasyarakatan

Sejak selepas pembedahan BTL, banyak aktiviti yang harus saya korbankan. Dek kerana keadaan kesihatan yang kurang mengizinkan dan telah terlalu lama meninggalkan kelas Iqra di Surau Nurul Khair Kpg Semariang Batu, saya terpaksa menarik diri daripada terus menjadi tenaga pengajar di surau kecil kampung kami. Jauh di sudut hati, saya amat terharu dengan kejadian ini. Anak-anak kampung yang masih dahagakan ilmu Iqra terpaksa ditinggalkan bukan sahaja kerana kesihatan juga kerana pekerjaan tetap saya di pejabat yang kekadang memerlukan saya berada di luar kawasan kerana berkursus dan seumpamanya, saya merelakan dengan berat hati. Tidak pernah terlintas di hati saya untuk meminta apa-apa imbuhan kerana fisabilillah ini, tetapi keadaan sebaliknya tidak mengizinkan. Aduhai. Moga pengganti saya lebih baik dan lebih tinggi ilmunya daripada saya untuk mendidik anak-anak kampung.

Lama tidak ke surau sesudah sembuh, saya dijemput ke surau untuk satu Majlis Takilmat dan penyerahan Tol kepada 56 orang penduduk kampung beberapa hari yang lalu. Semasa taklimat dijalankan, saya meminta surat yang dipegang oleh seorang kakak untuk membaca apa yang tersurat dan tersirat di dalamnya. Hampir terkejut bila saya melihat nama saya terselit di antara nama-nama JKK Kampung Semariang Batu untuk AJK Biro Penerangan bersama saudara Saperi Anthoni.

Sebelum ini pernah diberitahu oleh Abang Speri Mahbu yang mahu melantik saya dalam JKK Kg Semariang Batu agar dapat sama-sama membantu mempromosikan aktiviti-aktiviti keagamaan mahupun kemasyarakatan yang berlaku dan dianjurkan oleh JKK Kpg Semariang Batu. Mesyuarat yang pertama diadakan, saya tidak hadir kerana surat lambat sampai ke tangan. InsyaAllah, selepas ini saya tidak akan teragak-agak untuk menyumbang idea atau apa saja setakat kemampuan saya demi kesejahteraan diri mahupun warga kampung. YB Sharifah Hasidah turut hadir pada malam bersejarah itu bagi menyampaikan Surat Tol. Saya akan maklumkannya di lain entri.

Alhamdulillah, sempat saya menghadiri Majlis Isra' dan Mikraj anjuran Surau Nurul Khair Kpg Semariang Batu pada malam Sabtu yang lepas. Terkesan saya dengan ceramah ustaz Sirat- ustaz jemputan yang begitu tulus dan telus menyampaikan ceramahnya. Bukan saja isi kandungan cerita Isra' Mikraj, beliau juga begitu menitikberatkan soal solat ummat akhir zaman yang sering diperingatkan oleh Rasulullah s.a.w. Bab mencaci, mengumpat, memperkatakan keaiban orang lain baik sesama Islam mahupun manusia lain juga menjadi isi ceramahnya.

Saya ingat kata beliau, jika elok solat seseorang itu, maka baiklah keseluruhan amalannya. Mudah-mudahan kita tergolong dalam golongan itu. Hubungan dengan Allah dijaga. Hubungan dengan manusia dipelihara. Kita insan alpa, leka, lalai lagi hina dina. Tetapi kita diberi pilihan untuk terus menjadi baik atau sebaliknya dengan dugaan yang datang bertimpa-timpa dalam hidup kita bagi menguji sejauh mana keimanan kita kepadaNya.

Wallahuallam.Saya penulis kerdil. Menulis sekadar kebolehan saya. Walaupun isunya tidak besar, mudah-mudahan kecil manfaatnya sudah memadai.

Qatrunnada Miza Maslina
Kpg Semariang Batu

No comments: